NYHETER:

Rysk opposition bävar inför domstolsbeslut

Demonstranter som stöttar den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj drabbar samman med polis i Sankt Petersburg i slutet av april. Foto: Dmitri Lovetsky/AP/TT

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Rysk opposition bävar inför domstolsbeslut

 Rysk domstol beslutar under måndagen huruvida nätverket runt den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj ska klassas som extremistisk.

Något som kan få förödande konsekvenser för oppositionen i landet.

Av TT-AFP

RYSSLAND Statsåklagare yrkar på att Navalnyjs nätverk av regionala kampanjkontor ska klassas som en extremistorganisation då de deltagit i en västerländsk konspiration mot makten i Ryssland. Skulle det bli fallet riskerar medlemmar i nätverket fleråriga fängelsestraff.

Och mycket talar för att det kommer bli fallet.

I april meddelade den ryska finansinspektionen att de beslutat att Nalnyjs regionala nätverk samt hans antikorruptionsstiftelse FBK läggs till den lista över terrorist- och extremistorganisationer där bland annat al-Qaida och IS ingår.

I samband med detta meddelade Navalnyjs medarbetare att de har börjat avveckla sitt nätverk för att skydda medlemmarna från rättsliga repressalier.

Redan under tisdagen kommer duman att hantera ett lagförslag som ska förhindra medlemmar i organisationer som klassats som extremistiska att delta i den demokratiska processen som folkvald.

Aktivisten, juristen och bloggaren Navalnyj dömdes tidigare i år till tre och ett halvt års fängelse för brott mot reglerna för en tidigare villkorlig dom om förskingring. Regimkritikern hade låtit bli att anmäla sig hos sin övervakare när han låg i koma i Tyskland efter att ha förgiftats med nervgiftet novitjok. Han har även åtalats för andra brott, anklagelser som hans anhängare beskriver som politiskt motiverade.

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.