Aleksej Navalnyj har blivit enormt populär i Ryssland för att han varit en nagel i ögat på regimen. Men under flera år kallade han sig för ”nationaldemokrat”. Foto: Moscow City Court via AP/T

ANALYS

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Kan rasistiska ränder gå ur?

Den nu fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj har relativt snabbt blivit känd såväl utanför Ryssland som i hans hemland. Hans utbredda popularitet i väst och hans relativa dito i Ryssland beror till stor del på hans arbete mot korruption, liksom  en välutvecklad strategi för sociala medier. Men Navalnyj har också haft en mörkare sida där han gett uttryck för nationalism och grov rasism.

Av Pelle Sunvisson

RYSSLAND/ANALYS Efter Sovjetunionens fall utvecklades i Ryssland den toxiska blandningen av kapitalism och feodalism som ofta beskrivs som oligarki. Liksom bönder i alla feodala samhällen sett till kungen för hjälp mot den adel som förtryckt dem har ryssarna vänt sig till Vladimir Putin för hjälp mot oligarkerna. Bilden av Putin som en tsar beskriver därför lika mycket förhållandet mellan klasserna som det odemokratiska i hans styre. Det är i mycket den här dubbelheten som gjort att Putins popularitet i stort bestått trots två decennier av växande inskränkningar i demokratin. Putins roll som en garant mot inre och yttre fiender, hur självpåtagen och falsk den än må vara, har använts flitigt i den kult som byggts runt honom.

Då, för sju, åtta år sedan, var Aleksej Navalnyj ännu ett namn främst för folk med Ryssland som specialintresse. I dag är det annorlunda. Till det finns flera anledningar. En är naturligtvis det uppmärksammade mordförsöket på honom i augusti förra året. En annan är hans envetna kamp mot korruptionen som har fått bilden av Putin som ett sista skydd mot oligarkväldet att krackelera. Gång på gång har Navalnyj kommit på kretsen kring Putin med fingrarna i syltburken. Tidigare i år var det med en två timmar lång redogörelse över det som kommit att kallas Putins palats. Palatsets existens och kopplingarna till presidenten har varit kända sen 2010, men Navalnyjs dokumentärlika video avslöjade en mängd nya detaljer och nådde på strömningstjänsten Youtube snabbt över hundra miljoner visningar.

Och det är i det juridiska Navalnyj har sin styrka. I en mindre uppmärksammad video från slutet av förra året lyckades Navalnyj lura en anställd vid den ryska säkerhetstjänsten FSB att berätta om sitt deltagande i förgiftningen av honom och det efterföljande arbetet att sopa igen spåren. I all sin enkelhet är det en genial blåsning. Båda inslagen finns för övrigt att se med engelsk textning i Navalnyjs Youtubekanal.

Folkligt tilltal

Navalnyjs enorma popularitet i väst och relativa popularitet i Ryssland beror emellertid inte bara på arbetet mot korruption. En nästan lika viktig anledning är den välutvecklade strategin för användandet av internet och sociala medier. I den redan nämnda kanalen på Youtube publicerar Navalnyj något liknande undersökande journalistik i ett land, och kanske en tid, som svämmar över av nyheter, men ändå nästan helt saknar just journalistik. Han gör det dessutom med ett tilltal som ofta beskrivits som folkligt. Inledningsfrasen ”Privet, eto Navalnyj!”, Hej, det är Navalnyj!, har citerats flitigt som bevis på det.

Mer förvånande är att de mediala porträtten av Navalnyj så sällan tar upp ett gäng äldre inspelningar. Navalnyj har nämligen inte alltid varit den okuvliga beskyddare av liberala värden han nu framstår som. Han kallade länge sig själv för ”nationaldemokrat” och deltog under flera år i ryska, högerextrema initiativ som Ryska marschen, Rörelsen mot illegal invandring och kampanjen Sluta mata Kaukasus!.

Pratade om kackerlackor

I en kort reklamfilm för det nationalistiska Narod (Folket) inspelad för ett drygt decennium sedan säger Navalnyj följande: 

”Hej! I dag ska vi prata om insektskontroll. Ingen av oss är helt skyddad när kackerlackorna kommer krypande in under dörrarna eller flugorna flygande in genom fönstren. Men vi vet alla att mot flugor fungerar flugsmällor utmärkt och mot kackerlackor duger det med en toffel. Men vad ska man göra om kackerlackorna är alltför stora och alltför aggressiva?”

Här visas först en bild på en grupp muslimska män, kanske tjetjenska rebeller, med undertexten ”homo sapiens bezpredelius” (fritt översatt: den gränsöverskridande människan) och strax efteråt går en person klädd i traditionella arabiska manskläder till attack. Ett skott hörs och mannen faller till marken. Kvar står Navalnyj med en pistol i handen.

  ”I sådana fall rekommenderar jag pistol.”, avslutar Navalnyj medan en munter jingel tonar ut.

 Att hans politiska program sedan dess skalats ner till antikorruption och en kamp att få bort Putin gör det lätt att sympatisera med, men frågan som kvarstår är om sådana djupa rasistränder verkligen kan gå ur.

Läs även:

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.