Sötvattnet i Arktis påverkar redan sin omvärld visar en ny studie. Foto: AP Photo/Laura Rauch

NYHETER

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Bevis för sötvatten i Norra ishavet– påverkar marint liv

Norra ishavets sötvattenreserver var länge isolerade från sin omvärld, visar en ny studie. Kunskaperna om Arktisregionens historia och skeenden anses oumbärliga för att förstå och kunna tackla klimatförändringar, något som forskare lyfter fram när det gäller arktiskt sötvatten och dess södra migration, vilken kan medföra stora förändringar för Atlanten och andra ekosystem.

Av Klas Lundström 

ARKTIS Norra ishavet, planetens nordligaste vattenkropp, var helt isolerad från andra oceaner under de senaste istiderna, visar en rapport i Nature, sammanställd av miljöforskningsdepartementet vid Bremenuniversitetet i Tyskland. 

Rapporten medför nya kunskaper om livets utveckling och förhållanden på det norra jordklotets topp i en tid av klimatförändringar och geopolitiska spänningar. Forskarlagets slutsatser visar bland annat att naturligt uran återfinns i bottenlagret av Norra ishavet, vilket väcker frågor om huruvida även Atlanten varit helt eller delvis isolerad till följd av istider.

Men framför allt är rapporten i stort en påminnelse om hur dramatisk världens oceaners förändringsprocesser väntas bli i takt med ett varmare globalt klimat, skriver forskarlaget. 

Sötvatten ritar om livsförutsättningar

Klart är att sötvattnet i Arktis redan påverkar sin omvärld, visar en studie publicerad i Nature Communications och sammanställd av University of Washington, Los Alamos National Laboratory och det amerikanska vetenskapsorganet NOAA. 

Särskilt Beaufortsjön, den största sötvattenreserven i Norra ishavet har ökat sina sötvattenhalter med 40 procent sedan millennieskiftet, vilket redan nu har börjat märkas av hos marint liv och i strömförhållanden. Beaufortsjön och i längden Labradorhavsregionens näringsvärden kan på sikt ändras och påverka norra Atlantens södra migration mot Golfströmmen – och i längden Europa.

– I framtiden, om vindar blir svagare och sötvatten släpps ut, kan stora sötvattenmängder komma att ha ett stort inflytande i Labradorhavsregionen, säger Jiaxu Zhang, rapportens huvudförfattare i ett pressmeddelande, via UW News.

Beaufortsjön och Kanadas övriga arktiska skärgård är en viktig anhalt och migrationshållplats för otaliga djurarter, vilka med föränderliga vattenförhållanden kan tvingas ändra rutter och därmed påverka ekosystem.

– Vi vet att Norra ishavet ger oss några av de största klimatförändringssignalerna. Just nu är stora delar sötvatten alltjämt inkapslat i Arktis, men när det väl släpps ut kan det medföra stora förändringar, säger Wei Cheng, en av rapportförfattarna, via UW News.

Läs även:

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.