

NYHETER
- PUBLICERAD 2021-03-25
Dela artikeln:
Nordirland tvingas implementera aborträtt
För ett år sedan blev den brittiska aborträtten utsträckt även till Nordirland men fortfarande tvingas många som vill avsluta sin graviditet resa till England. Nu går den brittiske Nordirlandministern in och tvingar lokalparlamentet att implementera aborträtten i landet.
Av Bella Frank
NORDIRLAND På tisdagen gav den brittiska regeringen Nordirlandministern Brandon Lewis utökade befogenheter för att tvinga det lokala nordirländska styret att implementera den aborträtt som började gälla i mars förra året.
Detta för att se till att det i praktiken går att få abort på samma villkor i Nordirland som i övriga Storbritannien. Lewis utökade befogenheter är ett resultat av att abortvård i praktiken har varit fortsatt mycket begränsad i Nordirland. Syftet med Brandon Lewis ingripande är att upprätthålla ”rättsliga och människorättsliga” krav på tillgång till abort.
– Jag skulle föredra att det nordirländska hälsodepartementet och den nordirländska regeringen tar ansvar för att uppdra dessa tjänster och det är bara att beklaga att de ännu inte har gjort så och jag är tvungen att ta dessa steg för att se till att vi uppfyller våra delade moraliska och rättsliga åtaganden, säger Lewis i ett pressmeddelande.
Tvingas resa
Sedan förra året går det att få abort via vissa privata hälsokliniker upp till tionde graviditetsveckan, men det finns inga centralt tillhandahållna kliniker dit kvinnor kan vända sig för att avbryta sin graviditet. Efter tionde veckan blir kvinnor fortfarande tvungna att resa för abort, oftast till England.
Det största nordirländska partiet The Democratic Unionist Party motsätter sig abort och fick så sent som i förra veckan igenom ett förslag om att begränsa aborträtten, rapporterar The Belfast Telegraph. Lagförslaget Severe fetal impairment abortion syftar till att hindra abort av foster som lider av icke-dödliga skador, något som kritiseras eftersom det ofta är svårt att avgöra skillnaden mellan mycket allvarliga fosterskador och dödliga fosterskador.
Lagförslaget gick igenom med siffrorna 48 mot 12. Sinn Féins 27 ledamöter avstod från omröstningen, partiet är officiellt för fri abort sedan 2018 men har många konservativa väljare som motsätter sig abort.
Storbritannien lagstiftade om fri abort 1967 men Nordirland blev undantaget aborträtten där en abort endast varit tillåtet i fall då kvinnans liv varit i fara eller då det funnits ens allvarlig risk för hennes mentala eller fysiska hälsa.
En rättighet
2019 ingrep det brittiska parlamentet efter en lång kampanj av nordirländska feminister och efter kraftig kritik av Amnesty International. Året innan hade också FN:s Kvinnokonvention, Cedaw, kritiserat Storbritannien för att bryta mot nordirländska kvinnors rättigheter genom den kraftigt begränsade aborträtten.
– Förnekande av abort och kriminalisering av abort utgör diskriminering av kvinnor eftersom det är nekandet av en tjänst som enbart kvinnor är i behov av, sade Cedaw i februari 2018, rapporterade BBC då.
Den brittiska Labourledamoten Stella Creasy fick sommaren 2019 igenom ett förslag om att utöka den brittiska aborträtten till Nordirland, trots att den frågan egentligen skulle beslutas av lokalparlamentet Stormont. Eftersom lokalparlamentet då under flera år hade varit inaktivt ansåg Westminster att frågan skulle avgöras där.
Läs även:
Dela artikeln: