Nationalparken Millstream Chichester i Pilbaraöken utgör en betydelsefull kulturell plats för Australiens urfolk. Foto: Gypsy Denise

Nyheter

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Gruvbolag hotar urfolks historiska platser

Det multinationella gruvbolaget BHP planerar en utbyggnad som skulle förstöra minst fyrtio av urfolkens historiska platser i Pilbara-öknen i västra Australien. Beskedet kom bara dagar efter att australiensarna ilsket protesterat mot att flera andra forntida platser i regionen redan raserats.

Av Christin Sandberg

AUSTRALIEN I maj fick gruvjätten BHP grönt ljus för att expandera järnmalmsgruvan på ett område som innehåller 15 000-åriga klippblock. När beslutet offentliggjordes genom en publicering i australiensiska The Guardian torsdagen den 11 juni väckte det vrede och ledde till missnöjesyttringar, delvis inspirerade av de pågående protesterna mot rasism och ojämlikhet.

I Australien finns en uppdämd ilska mot hur illa urfolken, aboriginerna, behandlas. Inte minst genom att den aggressiva gruvindustrin ständigt tillåts breda ut sig på urfolkens mark.

Konsekvensanalys

De protesterande har krävt ett fullständigt stop för gruvverksamheten i Pilbara-öknen.

Senaten kommer att diskutera frågan inom kort efter att även internationella investerare dragit öronen åt sig och krävt att stora gruvbolag som Rio Tinto och BHP gör en konsekvensanalys av vad en expansion i området skulle leda till.

Gruvbolaget har låtit meddela att de inte kommer att gå vidare med planerna utan att först rådgöra med urfolksledarna – i det här fallet Banjima-folket.

Dela artikeln: 

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.