Soy Sros greps efter att ha kritiserat sin arbetsgivares hantering av arbetare vid fabriken Superl holdings. Foto: Privat

 
Nyheter

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Facklig ledare släppt i Kambodja

Den fackliga ledaren Soy Sros som greps i Kambodja för att ha kritiserat sin arbetsgivare har släppts efter att ha suttit fängslad i 55 dagar. Hon riskerar fortfarande åtal och hennes fall ökar oron för att företag utnyttjar coronakrisen för att slå mot fackföreningar.

Av Bella Frank

KAMBODJA Soy Sros är nu frisläppt tills vidare men hon anklagas fortfarande för ”provokation” efter att hon på sociala medier i en post kritiserade textilföretaget hon jobbar på för hur det hanterade arbetarna under coronakrisen. Bland annat var hon kritisk till att företaget gav flera anställda sparken under krisen varav flera var fackliga aktiva och en kvinna var gravid. Efter hennes post uppgav företaget att de drog tillbaka avskedandet och Sros raderade sin post. Men dagen därpå greps hon.

Soy Sros är en lokal facklig ledare för Collective union of movement of workers (CUMW) och arbetar på ett textilföretag, Superl holdings, som är leverantör till flera stora och kända modeföretag som Jimmy Choo och Michael Kors.

Dessa har uppmanats att ingripa å Soy Sros vägnar, men enligt den oberoende organisationen Workers rights consortium har ingen agerat.

– Det finns en lång historia i Kambodja där fabriksägare använder sig av landets polis och rättsväsende för att göra anmälan om förtal och provokation för att tysta och trakassera arbetare, säger Ben Hensler, advokat vid Workers rights consortium till The Guardian.

Utnyttjar krisen 

Soy Sros greps i början av april och efter att företaget polisanmält henne för att ha uppmanat till social oro, att hon förtalat företagets och för att ha spridit ”falska nyheter” och hon åtalades dessutom för provokation. Hon riskerar fortfarande att dömas till ett längre fängelsestraff. Hon fördes till en tio meter bred och 20 meter lång cell som hon delade med nära 60 personer.

– Jag sov med andras fötter vid mitt huvud. Det var väldigt smutsigt och toaletten fanns inne i cellen. Precis innan jag släpptes togs ännu fler fängslade till cellen så det var omkring 70 kvinnor men ingen av de nya fångarna sattes i karantän. Jag var var mycket orolig över covid-19, säger Soy Sros till The Guardian.

Carin Leffler från Clean clothes campaign har hört flera rapporter om hur företag utnyttjar coronakrisen för att slå mot facket och fackligt aktiva arbetare:

– Om det inte blir en stark och enad reaktion från arbetarrörelsen och företag som köper produkter från företag där brott äger rum kommer sådana handlingar otvetydigt öka och underminera arbetares rättigheterna, säger hon.

Dela artikeln: 

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.