Poliser utanför domstolsbyggnaden i Frankfurt. Foto: Michael Probst/AP/TT

Nyheter

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Tysk nynazist inför rätta för politikermord

Kristdemokraten Walter Lübcke tog ställning för flyktingars rättigheter och försvarade Angela Merkels migrationspolitik. Det räckte för att han skulle hamna i nynazisternas blickfång, tror tyska åklagare. Nu åtalas en 46-åring för det uppmärksammade mordet i fjol.

Av Pontus Ahlkvist/TT

TYSKLAND En brytpunkt i ett land som länge underskattat det högerextrema hotet. Så beskriver Frankfurter Allgemeine rättegången mot den 46-årige nynazist som anklagas för mordet på Walter Lübcke, Angela Merkels partikollega i Kassel.

När huvudförhandlingen nu inleds riktas hela Tysklands blickar mot domstolen i Frankfurt. Mordet på Lübcke är enligt nyhetsbyrån AFP det första högerextrema politikermordet i landet under efterkrigstiden.

Rasistiska dåd

Det senaste året har flera uppmärksammade attentat med rasistiska förtecken skakat Tyskland. I februari sköt en högerextremist ihjäl nio personer med invandrarbakgrund i Hanau, och i oktober i fjol dödades två personer i ett antisemitiskt dåd i Halle. Tyska författningsskyddet (BFV) uppskattar att det finns omkring 24 000 högerextremister i landet, varav omkring hälften potentiellt är våldsamma.

Åklagarsidan tror att den åtalade 46-åringen drevs av rasism och främlingsfientlighet då han den 1 juni 2019 ska ha tagit bilen till Lübckes bostad och skjutit honom i huvudet. Den 65-årige CDU-politikern hade uttryckt stöd för Merkels hållning under flyktingkrisen 2015, då Tyskland öppnade gränsen och släppte in omkring en miljon asylsökande och migranter.

Ska ha knivhuggit irakier

Det gjorde honom till en måltavla, enligt åklagaren, som beskriver hur 46-åringen under tiden före dådet i allt högre grad ska ha projicerat sitt invandrarhat på Lübcke. Mellan 2016 och 2018 ska han och en medåtalad ha ägnat sig åt vapenträning. I samband med förundersökningen började utredarna misstänka att 46-åringen även knivhuggit en irakisk asylsökande i ryggen 2016, något som ledde till ett separat åtal.

46-åringen erkände till en början mordet på Lübcke, men tog senare tillbaka sitt erkännande och hävdade att hans medåtalade kumpan avlossade det dödande skottet. Åklagarna tror dock inte på den förklaringen.

Inrikesminister Horst Seehofer har kallat högerextremism det största säkerhetshotet mot Tyskland, och bland annat utlovat hårdare tag mot rasistiskt näthat.

Fakta: Mordet på Walter Lübcke

Den kristdemokratiske politikern Walter Lübcke hittades i en blodpöl vid sitt hem utanför staden Kassel i förbundslandet Hessen strax efter midnatt den 2 juni 2019. 65-åringen hade skjutits i huvudet från nära håll och förklarades kort därpå död.

Den 46-årige man som nu åtalas för mordet greps senare efter en dna-träff. Utredningen har skötts av federala åklagare, som i regel hanterar fall kopplade till politisk extremism.

46-åringen har haft kopplingar till det nazistiska tyska partiet NPD samt till autonoma nationalistgrupper. 1993 dömdes han för ett planerat bombdåd mot ett asylboende, och 2016 misstänks han ha knivhuggit en irakisk asylsökande i ryggen.

Källa: AFP, tyska medier

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.