Arbetare vid koppar- och koboltgruvan Tenke Fungurume (TFM) som strejkat har nu fått rätt till ersättning. Här arkivbild från koboltgruvan Shinkolobwe. Foto: AP Photo/Schalk van Zuydam
Nyheter

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Gruvstrejk i Kongo ger arbetarna rätt

Tusentals gruvarbetare som hållits isolerade vid Tenke Fungurume-gruvan i Demokratiska republiken Kongo har efter en strejk lyckats få rätt till ersättning, rapporterar det globala facket Industriall.

Av Christin Sandberg

DR KONGO Det är arbetare vid koppar- och koboltgruvan Tenke Fungurume (TFM) som inte kunnat lämna gruvområdet på två månader på grund av coronakarantänen som strejkat och nu fått rätt till ersättning.

Strejken, som hölls den 23 maj, ledde till förhandlingar med gruvledningen som gick med på att betala en särskilt ersättning på cirka 5 500 kronor, till de 6 000 gruvarbetarna. Nu kräver gruvarbetarna att även få betalt för den övertid de arbetat under samma period.

”Bör tillmötesgå”

Gruvdriften har fortgått under hela coronakarantänen, eftersom den definierats som samhällsviktig  enligt kongolesisk lag.

– ”Samhällsviktig” är inte ett kodord för exploatering under Covid-19. Gruvföretag bör anstränga sig för att tillmötesgå arbetarna, säger Glen Mpufane, IndustriALL:s gruvansvariga.

TFM är en av världens största koboltreserv i världen. Den ägs till 80 procent av China Moybdenum. Runt 15 000 personer är anställda i gruvan.

Två av de fackförbund som organiserar arbetarna i gruvan är Secrétariat des Syndicats de IndustriALL (CSC) och Travailleurs Unis des Mines, Métallurgies, Energie, Chimie et Industries Connexes (TUMEC) – båda medlemmar i det globala facket Industriall.

Dela artikeln: 

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.