NYHETER:
Delseger när beachhandbollen ger damerna rätt att spela i hotpants
NYHETER
- PUBLICERAD 2021-11-05
Delseger när beachhandbollen ger damerna rätt att spela i hotpants
Från bikini till hot pants, det är den nya klädkoden för damspelare i beachhandboll. Förändringen kom till stånd efter breda protester när det norska damlandslaget bötfälldes av det internationella handbollsförbundet (IHF) i somras för att de hade spelat i shorts istället för bikinitrosor. Men skillnaderna mellan damers och herrars klädkoder inom sporten är fortfarande stora.
Av Bella Frank
SPORT | Det tidigare regelverket krävde att damerna spelade i matchställ som inkluderade bikinitrosor som skulle sitta tajt på kroppen ”och skurna i vinkel”. Från och med i januari 2022 kan spelarna istället spela i ”korta tajta byxor” och kroppsnära linnen, och slipper därmed risken att bötfällas eller diskvalificeras om de inte spelar i bikinitrosor framöver.
Enligt Kåre Geir Lio, ordförande för Norges handbollsförbund, är förändringen ett steg framåt:
– Jag tycker att det är bra för sporten, men framför allt är det bra för damerna, och det är bra för hur vi behandlar varandra i sporter, säger han till NBC News.
Inför EM i beachhandboll i somras hade det norska handbollsförbundet ansökt om att få spela i tights som gick ner en bit på låren istället för i bikinitrosor, något det europeiska handbollsförbundet (EHF) inte gick med på.
– I början tyckte jag det var jätteobehagligt. Man blir mer upptagen av att trosan inte ska sitta fel än att spela handboll, sade den norska lagkaptenen Katinka Haltvik till NRK i våras om hur det var att spela i det lilla matchstället för första gången.
Bötfälldes för shorts
Då inte bara böter utan även diskvalificering hängde över landslaget som ett hot vågade man inte trotsa EHF och spela i de lårlånga tightsen under EM-turneringen. Men under bronsmatchen protesterade det norska landslaget mot klädkoden – som man har motsatt sig i många år – ändå genom att spela i korta shorts snarare än i bikinitrosor.
De norska handbollsspelarna bötfälldes då med 1 500 euro vardera, men stora protester bröt ut mot vad många anser är en uppenbar sexistisk hantering av damerna från de internationella och europeiska handbollsförbunden – männen har hela tiden spelat i linnen som inte behöver vara tajta och i shorts som slutar tio centimeter ovanför knäet.
Den amerikanska artisten Pink skrev på Twitter i samband med de norska damernas protest att hon var ”stolt” för att de ”protesterar mot de väldigt sexistiska reglerna om sina ’matchställ’” och erbjöd sig att betala de norska damernas böter. I september i år skrev de nordiska idrottsministrarna ett gemensamt brev till IHF i vilket de uppmanade IHF att ändra sina klädregler för att göra dem mer jämställda.
Kvinnors klädkoder i olika sporter har ofta uppmärksammats och skapat debatt. I somras tävlade det tyska gymnastiklandslaget i långa tights under gymnastikdräkten. Ofta har strid uppstått också då muslimska kvinnor har krävt att få spela i långa tights och med slöja – på senare år har många internationella idrottsförbund ändrat sina klädkoder och tagit fram särskilda sportslöjor.
Många strider kring kläder
I maj 2017 tillät det internationella basketförbundet Fiba slöja i proffsbasket, efter att spelare i många år hade stridit för sin rätt att använda hijab inom sporten för att inte utesluta de kvinnor och flickor som använder slöja.
En av dessa var svenska Noha Berhan som spelade i Huddinge Basket och inte tilläts bära slöja i Basketettan trots att hon hade gjort det i lägre divisioner. Även internationellt var det flera basketspelare som stred för en förändring av klädkoderna, bland andra Indira Kalko som var en av flera initiativtagare till ett upprop till Fiba om att ändra klädreglerna.
I mars 2014 hade det internationella fotbollsförbundet Fifa tagit samma beslut som Fiba, bland annat efter en lång kamp från den kanadensiska fotbollsspelaren Asmahan Mansour. Fifas förändring kom tio år efter att Fifas dåvarande generalsekreterare Sepp Blatter 2004 hade föreslagit tajtare och kortare matchställ för fotbollsdamerna – genom en ”mer feminin estetik” skulle fler lockas till damfotbollen var hans argument.
Hans utspel möttes dock med kraftiga protester från damfotbollsspelare som avfärdade Blatters argument som ”typiskt av en snubbe” av Pauline Cope, Englands dåvarande landslagsmålvakt.
–Han vet inte vad han talar om. Vi använder inte en lättare boll, och att säga att vi borde spela i hotpants är rent löjligt. Det är fullständigt oansvarigt för en man i hans maktposition att ge kommentarer som denna, sade hon till The Guardian då.
Det internationella handbollsförbundet införde den nya klädkoden den 3 oktober i år och den börjar gälla i januari nästa år.