NYHETER:

Japansk-sydkoreansk ö-dispyt ute på djupt vatten

Sydkoreanska flottans specialstyrkor under en övning vid Dokdo på koreanska och Takeshima på japanska, 2019. Foto: AP/TT

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Japansk-sydkoreansk ö-dispyt ute på djupt vatten

Av Klas Lundström

JAPAN–SYDKOREA | Relationerna mellan de ekonomiska stormakterna Japan och Sydkorea äntrar okända vatten då dispyten om ögruppen Dokdo trappas upp. Just som Japan förbereder sig för OS i Tokyo fördjupar Sydkorea sin militära närvaro vid Dokdoöarna – eller Takeshima, som ögruppen heter i Japan.

Tidigare i juni uttryckte Sydkorea kritik mot att Japan inkluderade ögruppen på en onlinekarta i samband med OS-facklans traditionsenliga resa över världen inför spelens början. Japan avfärdade kravet att ta bort ögruppen från kartan.

Japan har i sin tur inte sett med blida ögon på Sydkoreas militäraktiviteter vid ögruppen – och frågan har blivit så infekterad att det senaste G7-mötet skakades av de båda ländernas försämrade relationer, rapporterar The Guardian.

Dokdo/Takeshima är belägna i Japanska sjön och öarna användes på 1800-talet som valstationer av amerikanska och franska fartyg. Japans och Sydkoreas anspråk på öarna inleddes i början av 1900-talet och har förblivit olöst sedan dess.

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.