NYHETER:

Storbritanniens regering kritiseras för hyckleri kring EM-rasism

Meddelanden med uppmuntran och stöd på en väggmålning av Manchester United-anfallaren och England-spelaren Marcus Rashford på väggen på Coffee House Cafe på Copson Street, i Withington, Manchester, England. Väggmålningen fördärvades med graffiti efter att England förlorade finalen i fotbolls-EM 2020 i Italien. Foto: TT/AP/ Jon Super

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Storbritanniens regering kritiseras för hyckleri kring EM-rasism

Boris Johnson och hans konservativa brittiska regering har hamnat i blåsväder i kölvattnet av det engelska landslagets finalförlust i herr-EM i fotboll.

Den rasism och det näthat som företrädare för landslaget utstått fördöms av regeringen, men kritiker menar att Johnsonadministrationen inte tydligare stöttat spelarnas aktiva ställningstagande mot rasism.

Av Klas Lundström

STORBRITANNIEN | De tre engelska spelarna som missade sina straffläggningar i herr-EM-finalen mot Italien har fått utstå spott, hån och rasistiska förtal i sociala medier.

Tunga samhällsaktörer – alltifrån det brittiska landslagets företrädare, spelare som tränare, kungahuset och regeringsföreträdare – har tagit avstånd ifrån rasismen, men premiärminister Boris Johnson och dennes konservativa regering anklagas för hyckleri.

Bland annat av landslagsspelaren Tyrone Mings:

”Det går inte att underblåsa elden i början av turneringen genom att kalla den ’symbolpolitik’ och sedan låtsas bli förfärad när precis det som vi kampanjat mot händer”, skrev Mings i en tweet.

”Symbolpolitik”

Orden var en respons på inrikesminister Priti Patels kritik mot Black Lives Matter-rörelsen och de engelska spelarnas beslut att gå ner på knä inför matchstart för att markera mot rasism i början av turneringen.

Ett initiativ som Patel avfärdade som just ”symbolpolitik”.

Det engelska landslaget var inte ensamt i sin markering mot rasism under sommarens herr-EM, andra länders spelare valde att göra samma markering – ibland med resultatet att arenornas supportrar öppet vädrade sitt missnöje med tilltaget genom att bua.

Problemets rötter återfinns ”högst upp”

Från oppositionen till Boris Johnsons och dennes administration är kritiken hård, men även från tunga namn inom den engelska fotbollsindustrin.

Ex-spelaren och Sky Sports-ankaret Gary Neville hör till den fräna kritikerkåren och menar att problemet med rasism börjar ”högst upp”.

– Jag blev inte det minsta förvånad när jag vaknade till de här rubrikerna. Jag förväntade mig dem så fort jag såg att de tre spelarna hade missat sina straffar, sa Gary Neville till Sky News.

Rasism – en del av vardagen

Att rasism hör till icke-vithyade fotbollsspelares vardag är ingen nyhet – särskilt inte för en av de straffläggare som sköt i stolpen istället för i mål och i sociala medier snabbt utsågs till syndabock för Englands uteblivna guldbragd.

Istället skrudades anfallaren Marcus Rashford i en silvermedalj nersolkad av rasistisk dynga.

Rashford, till vardags i Manchester United och en uttalad antirasist och förekämpare för social rättvisa, tog till pennan och författade ett långt inlägg i sina sociala mediekanaler där frustrationen och känslan av hopplöshet var påtaglig.

”Jag är Marcus Rashford, 23 år och svart man från Withington och Wythenslawe, södra Manchester. Om jag inte har något annat har jag det”, skrev han.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.