GLOBAL GRANSKAR:

FrÄn plantagen till dosan

Barnarbetare pÄ en tobaksplantage i Malawi. Foto: Charlie Pye-Smith/World Agroforestry

 

GLOBAL GRANSKAR

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter

FrÄn plantagen till dosan

Tobaks, sĂ€rskilt rökningens, hĂ€lsopĂ„verkan Ă€r stĂ€ndigt föremĂ„l för debatter, politiska utspel och en och annan kontroversiell forskningsrapport. Under brinnande covid-19-pandemi publicerades – och tillbakadrogs snart – en forskningsstudie som gjorde gĂ€llande att rökare löpte minskad risk för att drabbas av coronavirusets hĂ€lsohĂ€rjningar.

Samtidigt fortsÀtter tobaksindustrin att omsÀtta mÄngmiljards kronor och förbli beroende av odlare som antingen lagligt eller olagligt anvÀnder sig av barnarbetskraft.

GLOBAL GRANSKAR – del 5 | I april bjöds den globala tobaksindustrin pĂ„ en tidig julklapp – mitt under brinnande pandemi.

En studie publicerad i European respiratory journal, skriven av forskare frÄn grekiska University of Piraeus och amerikanska University of Utah, fann att 23 procent bland de 89 000 mexikanska patienter som var en del av grundmaterialet uppvisade lÀgre risk för att drabbas av covid-19.

Julklappen, eller studien i det hÀr fallet, visade sig emellertid inte vara en gÄva lika mycket som det var ett misstÀnkt bestÀllningsverk dÄ flera av studiens författare visade sig ha ekonomiska lÀnkar till tobaksindustrin, nÄgot som vetenskapsmagasinet sjÀlva rapporterade om nÀr studien drogs tillbaka.

Tobaksforskare 


En av studieförfattarna, JosĂ© M. Mier, hade vid författandet av studien – enligt European respiratory journals egna efterforskningar – ”en aktuell och pĂ„gĂ„ende roll i att tillhandahĂ„lla rĂ„dgivning till tobaksindustrin om minskning av tobaksskador”.

Även Konstantinos Poulas, ocksĂ„ han studieförfattare, agerade ”huvudutredare för den grekiska icke-statliga organisationen NOSMOKE”, en enligt namnet till synes tobakskritisk organisation – men som European respiratory journal konstaterar har sin bas vid Patras Science Park:

”Ett vetenskaps- och innovationscentrum som har erhĂ„llit finansiering frĂ„n Foundation for a Smoke Free World, en organisation finansierad av tobaksindustrin”, enligt European respiratory journal.

Intressekonflikter som enligt tidskriftens kommitté kring publicistisk etik, COPE, har övertrÀtts pÄ bekostnad av opartiskhet i form av undanhÄllna relationer och förpliktelser.


 och tobakslobbyister

Rökning uppskattas kosta Ätta miljoner mÀnniskor livet varje Är, enligt VÀrldshÀlsoorganisationen (WHO) som tvÀrtemot den tillbakadragna studien i European respiratory journal gör gÀllande att det saknas populationsbaserade studier för att faststÀlla sÀrskilt röknings eventuella för- eller nackdelar nÀr det gÀller exempelvis covid-19.

En historia som naggar tobaksindustrins anseende i kanten och en skandal som briserade i kölvattnet av organisationen Stop och Corporate Europe Observatorys kartlÀggning av industrins aggressiva lobbyism innanför EU-parlamentets vÀggar.

ILO-konvention 182

Bland annat genom att presentera forskningsrapporter betalda av tobaksindustrin, men för dess tobaksvÀnliga slutsatser den verklige avsÀndaren förblir maskerad bakom en fasad av seriös forskningsverksamhet.

En sÀrskilt ömmande sten i tobaksindustrins sko, vid sidan om de vedertagna hÀlsoeffekter som tobakskonsumtion medför, Àr utbrett barnarbete vid plantager (se Àven Global #320).

Samtliga 187 medlemmar i Internationella arbetsorganisationen (ILO) har ratificerat konvention 182 – att eliminera hĂ€lsovĂ„dligt barnarbete. Men tobaksindustrin Ă€r en industri i vilken barnarbete fortsĂ€tter att förekomma oavsett i olika sorters samhĂ€llsskick – som Indonesien, USA eller Zimbabwe.

Amerikanskt undantag för barnarbete

Men fastÀn det Àr olagligt för en 12-Äring i USA att köpa ett paket cigaretter Àr det lagligt att arbeta vid en tobaksplantage, enligt undantag till Fair Labor Standards Act, antagen av kongressen 1938.

En lag som gĂ€ller jordbrukssektorn och som – vid undantag – kan inkludera barn yngre Ă€n tio Ă„r.

Det Ă€r ocksĂ„ inom jordbruket som de flesta arbetsrelaterade dödsfallen bland minderĂ„riga Ă„terfinns i USA – 237 barn mellan 2003 och 2016. Av dessa var 75 tolv Ă„r eller yngre.

BegrÀnsad myndighetsinsyn

Myndigheters möjligheter att kartlĂ€gga arbetssĂ€kerhet, tillgĂ„ng till skyddsutrustning och kontroll av antalet anstĂ€llda Ă€r dessutom begrĂ€nsad. Penningstarka lobbygrupper knutna till den amerikanska jordbrukssektorn uppvaktar dĂ€rtill USA:s kongress för att sĂ€kerstĂ€lla sĂ„ att ”den enskilde bonden” fĂ„r fortsĂ€tta arbeta ostört utan statliga interventioner, nĂ„got The Atlantic rapporterade om i november 2018.

Med andra ord Ă€r det svĂ„rt för utomstĂ„ende, federala amerikanska myndigheter inrĂ€knade, att fĂ„ insyn i verksamheter som brukar barnarbete – men Ă€ven att kunna sĂ€kerstĂ€lla sĂ„ att jordbruksprodukter, dĂ€ribland tobak, inte tagits fram pĂ„ bekostnad av barnarbete, barns försĂ€mrade hĂ€lsa eller barn som riskerat livet i utförandet av arbetsuppgifter under mellan tio och fjorton timmar lĂ„nga arbetsdagar, arbetstider tillĂ„tna enligt lag.

Swedish Match köper inte tobaksrÄvara direkt frÄn odlare, utan av leverantörer som i USA köper rÄvaror frÄn större jordbruk, Commercial Farms.

– Samtidigt som jag bedömer risken för barnarbete i vĂ„r egen verksamhet som obefintlig sĂ„ Ă€r det dessvĂ€rre omöjligt att utesluta att fel begĂ„s i nĂ„got leverantörsled. MĂ€nskliga- och arbetstagarrĂ€ttigheter Ă€r ett problem inom hela jordbruksnĂ€ringen globalt och dĂ€r utgör tobak inget undantag, sĂ€ger Johan Wredberg, kommunikations- och presschef vid Swedish Match, till Tidningen Global.

Det Àr enligt undantag till Fair Labor Standards Act, antagen av kongressen 1938, lagligt för barn att arbeta vid tobaksplantage i USA. Foto: HRW

”Tar frĂ„gan pĂ„ största allvar”

Johan Wredberg ansvarar för frÄgor om snus och EU-relaterade frÄgor samt om Swedish Matchs internationella företagsverksamhet och han understryker det svenska tobaksbolagets framsteg pÄ hÄllbarhetsomrÄdet:

– Att vi tar frĂ„gan pĂ„ största allvar uppmĂ€rksammades ocksĂ„ av Human Rights Watch som har valt att lyfta fram vĂ„rt program ”Sustainable Tobacco Program”, STP, som en möjlighet att förebygga barnarbete samt andra potentiella missförhĂ„llanden som kan förekomma, sĂ€ger Johan Wredberg.

Även pĂ„ hemmaplan har Swedish Matchs produkter blivit ett politiskt slagtrĂ€. I februari 2021 föreslog Nike Örbrink, förbundsordförande för Kristdemokratiska ungdomsförbundet (KDU), att svenskt snus bör ”slĂ€ppas fram” i kampen mot cancer i EU och i arbetet för att uppnĂ„ mĂ„let om ”en rökfri generation Ă„r 2040”.

”En klassfrĂ„ga”

En rökfri generation – inte tobaksfri. Skillnaden Ă€r viktig att poĂ€ngtera, menar Helen Stjerna, generalsekreterare för A Non Smoking Generation:

– Snusförbudet i EU kan rundas i och med ett ”tobaksfritt snus”, bottnat i rapporter skrivna av Swedish Matchs egeninitierade kommissioner, sĂ€ger Helen Stjerna till Tidningen Global.

Helen Stjerna understryker att det inte gÄr att skilja pÄ tobak och tobak pÄ grund av den gemensamma nÀmnaren:

– Nikotinet Ă€r inte bara starkt beroendeframkallande, det ger Ă€ven allvarliga hĂ€lsorisker oavsett typ av tobaksprodukt, sĂ€ger hon.

NĂ€r det gĂ€ller svenska tobaksföretag och svenska tobakskonsumenters ansvar för fortsatt barnarbete, exempelvis i USA, finns mycket att önska – framför allt frĂ„n politiken.

– Det Ă€r en klassfrĂ„ga. Tobaksindustrin pĂ„stĂ„r att vi snart Ă€r i mĂ„l med ett rökfritt Sverige tack vare snusets förtjĂ€nst. Vi menar att det Ă€r betydligt sĂ€mre stĂ€llt om man ser till gruppen lĂ„gutbildade och unga – dĂ€r hittar vi betydligt fler rökare, sĂ€ger Helen Stjerna.

Den vÀrld som lagstiftande politiker lever i, Ä andra sidan, Àr till stor del tobaksfri och de slipper ocksÄ se de problem som finns i skolan eller i samhÀllsskikt med lÀgre utbildningssnitt.

– Även medier Ă€r dĂ„liga pĂ„ att lyfta fram frĂ„gan. FĂ„ vet att fattiga i Malawi sĂ€ljer sina barn till tobaksplantager för att överleva, sĂ€ger Helen Stjerna.

Görs tillrÀckligt?

Swedish Match gör ÀndÄ sitt för alltifrÄn bÀttre och sÀkrare produkter och mer hÄllbara arbetsplatser och arbetstillfÀllen, menar Johan Wredberg, kommunikations- och presschef. Leverantörer ska efterleva uppsatta etiska riktlinjer och utvÀrderingar genomförs pÄ regelbunden basis. HÄllbarbetsgranskningar görs av en extern part.

– Till detta besöker Swedish Match ocksĂ„ regelbundet leverantörer och odlingar för att uppmĂ€rksamma och sĂ€kerstĂ€lla krav pĂ„ bland annat en god arbetsmiljö, sĂ€kerhet och hĂ€lsa i produktionen, sĂ€ger han till Tidningen Global.

Det viktigaste Swedish Match kan göra, menar Johan Wredberg, Àr att vÀlja leverantörer som de anser motsvarar kraven pÄ ett aktivt bidragande till bekÀmpandet av barnarbete och upprÀtthÄllandet av mÀnskliga rÀttigheter, inklusive goda arbetsvillkor och omsorg för anstÀlldas hÀlsa.

– Med utgĂ„ngspunkt i uppföljningen av de krav vi stĂ€ller i enlighet med vĂ„r leverantörspolicy och uppförandekod bedömer jag risken för brott mot mĂ€nskliga rĂ€ttigheter vid rĂ„varuledet gĂ€llande svenskt snus i USA som lĂ„g, Ă€ven om den aldrig kan uteslutas, sĂ€ger Johan Wredberg.

Helen Stjerna vid A Non Smoking Generation menar att det Àr ett svar som i praktiken inte betyder nÄgonting:

– Vi vet att Swedish Match köper tobak frĂ„n lĂ€nder som har stora problem med barnarbete och eftersom tobaken samlas och sĂ€ljs pĂ„ tobaksbörser finns ingen ursprungsmĂ€rkning eller garanti för hur den Ă€r framstĂ€lld, sĂ€ger hon.

Tobaksindustrin gĂ„r – menar hon – samman och pressar priser sĂ„ hĂ„rt att odlare inte har nĂ„gon chans att betala tillbaka lĂ„n eller anstĂ€lla vuxna arbetare med tillrĂ€cklig skyddsutrustning.

– Varje industri mĂ„ste stĂ„ till svars för hur deras produkter framstĂ€lls. Tobaksindustrin borde inte vara nĂ„got undantag, sĂ€ger Helen Stjerna.

*

LĂ€s övriga delar i Global Granskar: Barnarbete – ”Allt fler barn mĂ„ste jobba för att Ă€ta”, ”DĂ€r barn aldrig fĂ„r vara barn”, ”En rykande amerikansk mardröm” och ”Criadazgo – tidlöst helvete för tusentals barn i Paraguay”.

Faktaruta: Barnarbete

Barnarbete kan handla om alltifrÄn en hjÀlpande hand till familjeaffÀren till mÀnniskotrafficking och prostitution via utnyttjande av barnarbetskraft vid exempelvis gruvor och byggarbetsplatser. Fenomenet Àr globalt och överskrider kulturer, religioner och hudfÀrger.

Oavsett orsak eller bakgrund sÄ cementerar barnarbete social ojÀmlikhet och diskriminering, samt berövar barn deras rÀtt till en barndom, sin frihet och rÀtt till utbildning.

NĂ€st intill ett av tio barn i vĂ€rlden – motsvarande över 150 miljoner – befinner sig i barnarbete, varav hĂ€lften i hĂ€lsovĂ„dliga miljöer och omstĂ€ndigheter. Arbetet med att utrota globalt barnarbete finns med bland FN:s globala mĂ„l antagna 2015 och har efter en betydande positiv trend mellan Ă„r 2000 och 2016 upplevt ett bakslag i och med covid-19-pandemin.

Den 12 juni i Är inföll VÀrldsdagen mot barnarbete och Tidningen Global har uppmÀrksammat barnarbete i olika former och historiekontexter, med nedslag i bland annat Nordkorea, Paraguay, Argentina och USA.

KÀllor: ILO, Unicef, RÀdda barnen. 

Relaterade artiklar:

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter
StÀng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.