NYHETER:

IS-trogen grupp i Nigeria stärkt efter att rival rapporterats död

Abubakar Shekau rapporteras ha sprängt sig själv under strider med rivaliserande gruppen Iswap. Han har dock rapporterats död flera gånger tidigare och uppgifterna har ännu inte bekräftats. Arkivbild från 2014. Foto: AP Photo/File

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

IS-trogen grupp i Nigeria stärkt efter att rival rapporterats död

Av Bella Frank

NIGERIA Den islamiska staten i västra Afrika, (Iswap) meddelade nyligen att man tar över det territorium i den nigerianska delstaten Borno som tidigare kontrollerades av Boko Haram och dess ledare Abubakar Shekau, rapporterar den nigerianska tidningen The Guardian. Medieuppgifter har gjort gällande att Abubakar Shekau är död efter att ha sprängt sig själv under strider med med rivaliserande Iswap. 

Uppgifterna om hans död har ännu inte bekräftats och Shekau har vid flera tidigare tillfällen uppgetts vara död. Men den konkurrerande väpnade jihadistiska gruppen i nordöstra Nigeria, Islamic State of West Africa Province (Iswap) har meddelat att man ersatt Shekau med Abu-Musad Albarnawy och att han nu kontrollerar allt territorium som tidigare varit i Shekaus händer. 

Båda grupperingarna ingick tidigare i Boko Haram som splittrades efter grundaren Muhammed Yusufs död 2009. De två fraktionerna har därefter stött IS (Iswap) och al-Qaida (Boko Haram under ledning av Shekau). Iswap uppger i ett uttalande att man också har gripit 30 av Boko Harams högsta  militära ledare. 

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.