Byggarbete vid Lusail-stadion, en av de arenor där herrfotbolls-VM i Qatar 2022 ska spelas. Enligt en sammanställning av The Guardian har sammanlagt 6 500 migrantarbetare i arena- och fastighetsbyggen inför VM dött. Foto: AP Photo/Hassan Ammar

NYHETER

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

6 500 migrantarbetare har dött inför Qatar-VM

Tusentals migrantarbetare har dött i Qatar i anslutning till byggen av fotbollsarenor inför mästerskapet 2022, enligt en sammanställning gjord av The Guardian. Det globala fotbollsorganet Fifa bedyrar att varje ”Fifa-relaterat projekt” försäkrar anställdas hälsa och trygghet, något som människorättsorganisationer tillbakavisat i flera år.

Av Klas Lundström

QATAR The Guardian har sammanställt antalet döda migrantarbetare i arena- och fastighetsbyggen inför herrfotbolls-VM i Qatar 2022. Den totala dödssiffran överstiger 6 500 personer.

Merparten av de döda migrantarbetarna har anlänt till Qatar från Bangladesh, Indien, Nepal, Pakistan eller Sri Lanka, visar The Guardians sammanställning. Men den data som den brittiska tidningen lyckats samla in är troligen inte hela sanningen, då dödsfall från andra länder som Filippinerna och Kenya inte finns med i beräkningarna.

”Dödsfall som inträffade under 2020 års sista månader är heller inte inräknade”, rapporterar tidningen.

”Varje dödsfall är unikt”

Bakom varje dödsfall döljer sig unika omständigheter och öden. Förutom arbetsrelaterade dödsolyckor, vilka i flera fall kan härledas till byggen av fotbollsarenor, uppges migrantarbetare ha dött av sjukdomar, vägolyckor eller självmord.

”Covid-19-relaterade dödsfall, vilka har förblivit extremt låga i Qatar, har inte nämnvärt påverkat siffrorna, med lite över 250 dödsfall bland samtliga dödsfall”, skriver The Guardian.

I Qatar tickar klockan ner inför avsparken av herrfotbolls-VM, en händelse som i flera år vållat stor debatt, inte bara kring migrantarbetarnas utsatta situation, utan även för emiratets bristande respekt för mänskliga rättigheter för såväl egna medborgare, särskilt kvinnor och sexuella minoriteter, som för flyktingar, menar Human rights watch i sin landrapport för 2020.

Fifa: ”Låg dödssiffra”

Det globala fotbollsorganet Fifa har i ett uttalande lovat sitt stöd för arbetares rättigheter vid Fifa-relaterade projekt.

”Med de mycket strikta hälso- och säkerhetsåtgärderna på plats har olycksfrekvensen på VM-byggplatserna varit låg jämfört med andra stora byggprojekt runt om i världen”, säger Fifa i ett uttalande till The Guardian.

Ett uttalande som inte följs upp av några stödjande bevis eller underlag. May Romanos, gulfstatsresearcher vid Amnesty International, efterlyser emellertid större transparens och klarhet kring migrantarbetarnas dödsfall.

– Qatar måste stärka sin standard när det gäller arbetshälsa och säkerhet, säger hon till The Guardian.

Läs även:

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.