RESAN

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Vi är både obetydliga och ömtåliga

Det närmar sig jul och tid för eftertanke. När Torbjørn C Pedersen förra året insåg att hans resa jorden runt skulle pågå också hela 2020 blev han förtvivlad. Projektet har pågått alldeles för länge‚ och var aldrig tänkt att ta så här lång tid, men när han ser tillbaka ser han ändå att de goda upplevelserna dominerar.

Dagboksanteckningar.
Sön 13 dec – dag 2521

Vilket år det har varit! Jag är säker på att många kommer att se tillbaka på 2020 som det värsta året i sitt liv. Och på många sätt har det verkligen varit ett hemskt år. När jag 2019 insåg att min resa jorden runt skulle pågå också hela 2020 blev jag helt förtvivlad. Jag lyckades hämta mig och fortsatte min resa, men jag var övertygad om att jag inte var tillräckligt stark för att hantera ännu en jul på resande fot.

Den danska sjömanskyrkan finns på Mariners Club.

Projektet har pågått alldeles för länge‚ det var aldrig tänkt att ta så här lång tid. Nu tittar jag i kalendern och ser att det har gått över sju år sedan jag lämnade hemmet. Jag kommer säkert att tillbringa julen här i Hongkong, och på grund av de förseningar som orsakats av den globala pandemin är jag nästan säker på att julen 2021 också kommer att spenderas hemifrån.

Kanske inser vi inte hur starka vi är förrän vi har utsatts för prövningar. Jag har velat åka hem sedan 2015 men har ändå gått i riktning framåt sedan dess. Det har varit en blandning av bra och dåliga upplevelser, men när jag ser tillbaka ser jag att de goda upplevelserna dominerar.

Mitt skägg har blivit så långt att det tar dubbelt så lång tid att torka det, jämfört med resten av min kropp efter en dusch. Traditionen har varit att jag bara rakar mig när jag träffar min fästmö, och det är nu fjorton månader sedan…

Hongkongs hamn är en av de mest trafikerade i världen.

Från de nio länderna jag har kvar att besöka på min jorden runt-resa är åtta hermetiskt tillslutna, och det enda landet som är tillgängligt är ändå inte riktigt tillgängligt.

Det är en liten skärgårdsstat i Sydasien som kallas Maldiverna. I åratal har jag vetat att min väg till Maldiverna skulle gå från Sri Lanka ombord på ett fraktfartyg. Det finns säkert andra sätt att nå Maldiverna men absolut inga direkta förbindelser från Hongkong. Frågorna kvarstår således: när kommer jag att kunna resa vidare?

2020 har på många sätt varit ett bra år. Hela Afrikas kontinent förklarades fritt från polio! Det fick nästan ingen uppmärksamhet, det är dock en enorm insats för mänskligheten. Det senaste ebola-utbrottet har också slagits tillbaka. Klimatförändringar är i hög grad fortfarande ett stort hot för vår värld, men vi har åtminstone sett en viss förbättring under 2020, vilket om inget annat visar att människan som art kan påverka resultatet.

Vandring till Wong Chuk Yeung

Det här året har verkligen varit ett år för reflektion för många, och det har varit ganska tydligt, tror jag, att vi som individer är både obetydliga och ömtåliga. Fienden i form av ett virus, är så liten att vi inte ens kan observera den med blotta ögat – ändå har det framkallat kaos över vår planet.

Personligen undrar jag om viruset verkligen är det stora problemet, eller om det är mänskligheten? Vi visste sedan tidigt att allt vi behövde göra var att hålla oss socialt distanserade, upprätthålla en högre personlig hygien, och ibland bära en mask. Det är allt!

Under tiden skulle mer utbildade människor se till att vi någonstans utmed resans gång skulle få ett vaccin. Så hur hanterar vi denna vår enkla uppgift? Vi fuskar, vi tar genvägar, vi blir covid-uttröttade, vi tvivlar, vi debatterar, vi slåss, vi misstror – vi beter oss helt enkelt som idioter.

Hongkong: 25 procent stad – 75 procent natur.

”Vi” gick inte till månen. Några supersmarta, välutbildade och
 tränade människor reste till månen baserat på genial vetenskap och beräkningar. ”Vi” tittade på. ”Vi” gillar dumma saker på sociala medier, tar selfies, lägger upp bilder på husdjur, bilder på mat och bilder på spädbarn. Nåväl, nu är det 2020 och bildens inflytande har minskat och ersatts av video. Same, same, but different.

Jag har fortfarande stor tro på mänskligheten baserat på allt som jag har sett och upplevt genom åren. Tyvärr är vi i allmänhet inte överdrivet smarta. Nåja … jag antar att vi gör det bästa vi kan. Eller kanske skulle jag korrigera det till: Jag hoppas att vi gör det bästa vi kan.

Den goda nyheten är att vi för flera månader sedan inte visste om det var möjligt att göra ett vaccin mot covid-19, och nu har vi flera. Nästa steg är produktion följt av distribution. Och då måste vi också hantera misstro och rädsla från de många som tvivlar på vaccin.

Ibland springer jag  löparrundor på Kwai Chung Sports Ground.

Sociala medier och ibland bara vanliga medier i allmänhet verkar så förgiftade i dag. Åsikter sprider sig och fakta blir diskutabelt. Hur konstigt är det inte att leva i en tid då rena fakta är diskutabla?

Mitt senaste besök på migrationsverket här i Hongkong var lite annorlunda än tidigare. Jag besökte dem rutinmässigt mot slutet av min två månaders förlängningsperiod för att ansöka om en ny period. Migrationsverkets ansvarige visade inget intresse alls för min prestation att endast stå nio länder från att bli den första i historien som når världens alla länder utan att flyga. Faktum är att han frågade mig
flera gånger om det inte fanns några flyg till Danmark för mig. Istället för sextio dagar fick jag fyrtio, och varnades för att förlängningarna skulle bli kortare och kortare.

Tänk dig om min resa fick sitt slut baserat på en utvisning från Hongkong via flyg! Tja, förhoppningsvis kommer det inte att sluta så. Jag försöker vara förutseende och förberedd. Min bästa gissning nu för när jag kommer att kunna lämna Hongkong ombord på ett fartyg, är någon gång runt mars 2021.

The ”Whirly Bird” i nöjesparken Ocean Park.

Så jag har ordnat ett jobb i Hongkong som började den 1 december. I och med det har processen börjat med att göra mig till en Hongkongbo och med att få ett Hongkong-ID. Jag kommer att betjäna dansk-flaggade fartyg som juniorassistent för Danska sjömanskyrkan i Hongkong.

De danska sjömanskyrkorna startade 1867 med det första uppdraget, en kyrka som öppnades i Hull, Storbritannien, 1868. Det finns nu 53 danska sjömanskyrkor runt om i världen.

Kyrkan syftar till att hjälpa danskar som reser utomlands, särskilt sjömän och migrerande arbetare, och med min erfarenhet av att resa som passagerare på tjugofem containerfartyg är jag ganska unik. ■

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.