Angelina Dinehdeal, från urfolket Navajo Nation, tillsammans med sin 8-åriga dotter, Annabelle. Deras familj är hårt drabbad av covidpandemin. Foto: TT/AP Photo / Carolyn Kaster

NYHETER

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Värst coronadrabbade staden i USA - Gallup

Den lilla staden Gallup i delstaten New Mexico är en av de värst drabbade av coronaviruset i hela USA. I närheten finns flera reservat för landets urfolk, Native americans.

Av Christin Sandberg/Italien

CORONA Tidigare i december hade Gallup flest coronasmittade per capita, enligt New York Times databas. Sjukhusen är i det närmast fyllda till bredden och affärerna är tomma.

Arbetslösheten i området är betydligt högre än medelsnittet i landet. Viruset har fått den lokala ekonomin, som under åren byggts upp kring turism och järnvägen och tung industri, att i princip stanna av.

Norr om staden finns urfolket Navajo Nation och söder om Zuni Nation. Närmare hälften av Gallups invånare tillhör urfolket.

Urfolkssamhällena, de så kallade Native american communities, har varit särskilt utsatta för viruset. I New Mexico har 40 procent av alla smittade tillhört urfolken, trots att deras befolkning endast uppgår till en tiondel av hela delstatens befolkning.

De flesta som undsluppit viruset har fått känna på de ekonomiska konsekvenserna.

I maj under den första vågen av coronapandemin stängdes staden ner och polisen satte upp blockader för att förhindra att människor som inte bor i Gallup tog sig in, utom vid nödsituationer.

Blockaderna är hävda och för en månad sedan öppnade affärerna igen, men det är fortfarande förbjudet att vistas inne i köpcentrum och stora affärer. Detta för att förhindra att förbipasserande stannar en längre tid.

Enligt Bill Lee, chef för handelskammaren i Gallup, har den ekonomiska ojämlikheten växt snabbt under restriktionerna, rapporterar New York times. Mindre affärsidkare tvingas anpassa sig till strikta regelverk medan större affärskedjor, särskilt de som faller under ”nödvändiga varor”, även under nedstängning kan ha fortsatt öppet som vanligt. Det blir tydligt att ”vi ser vinnare och förlorare”, säger Lee till New York Times.

Den hälsoenhet, Indian health service, som ansvarar för hälso- och sjukvården för landets 2,2 miljoner urfolk befann sig redan innan pandemin i en svår situation. Det rådde brist på pengar, sjukvårdsutrustning och sjukvårdsmaterial. Dessutom saknades läkare och äldreboenden. Allt detta kom att blottläggas när pandemin slog till.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.