De som befann sig i Lipa-lägret har inte någonstans att ta vägen. Flyktinglägren i Sarajevo är överfulla och de som försökt ta sig in till staden Bihac, som ligger cirka trettio kilometer bort, har skickats tillbaka av polisen. Foto: TT/ AP Foto / Kemal Softic

NYHETER

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Flyktingar riskerar frysa ihjäl efter lägerbrand

Av Christin Sandberg/Italien

Det råder svåra förhållanden för de 1500 flyktingar som finns kvar i och kring Lipa-lägret utanför staden Bihac i nordvästra Bosnien-Hercegovina nära den kroatiska gränsen. Lägret härjades av en brand den 23 december.

I en video publicerad av italienska Repubblica syns ett läger utan tältdukar täckt av snö. En man i plastsandaler försöker värma sig vid en liten brasa.

International Organization for Migration (IOM) har uttryckt stor oro för dem som finns kvar. Enligt IOM:s ansvarige på plats i Bosnien-Hercegovina, Peter van der Auverart, riskerar även det sista tältet som står kvar att kollapsa under snömassorna.

– Det är mycket snö, minusgrader och det saknas uppvärmningsmöjligheter, under sådana förhållanden är det svårt att överleva. Vi måste agera så fort som möjligt, har van der Auverart sagt till lokala medier, rapporterar Repubblica.

– Vi lever som djur. Snarare, värre. Om ingen hjälper oss, dör vi, säger Kasim från Pakistan, rapporterar Al Jazeera.

Kasim är en av alla dem som nu sover i skogen i frosten, utan tillgång till vatten och mat.

Ett tält står kvar efter branden som ägde rum dagen före julafton. Lägret byggdes under våren för att klara coronasituationen. Det var avsett för tusen personer, men när branden bröt ut tros ytterligare minst 500 personer ha vistats där.

IOM hade länge bett de lokala myndigheterna att förbereda lägret inför vintern. Utan vatten och el är det svårt att överleva vintern.

Silvia Maraone, som arbetar på frivilligorganisationen Ipsia längs balkanrutten, berättar för Repubblica att IOM har försökt stänga lägret flera gånger de senaste månaderna.

– Den 23 december skulle den slutliga evakueringen av lägret äga rum, men klockan 11 på morgonen började det brinna i en av tältsovsalarna, säger hon.

Enligt Maraone, figurerar det två versioner om vem som ligger bakom, dock ännu ingen officiell version.

– Det finns de som säger att det var IOM, andra att det var några av migranterna, säger Maraone.

De som befann sig i lägret har inte någonstans att ta vägen. Flyktinglägren i Sarajevo är överfulla och de som försökt ta sig in till staden Bihac, som ligger cirka trettio kilometer bort, har skickats tillbaka av polisen.

– Röda korset kommer hit och delar ut mat varje dag, men det är inte tillräckligt, säger Silvia Maraone.

Flera hjälporganisationer har uttryckt oro över situationen.

– Vi kan inte lämna människor ute i snön. Europa måste ta ansvar för att omplacera och omfördela migranter i alla medlemsstater för att rädda de migranter som finns här och som har rätt att tas emot och få skydd, säger Camilla Ripamonti ordförande för Centro Astalli, jesuiternas flyktinghjälporganisation, i ett uttalande från organisationen.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.