Segej Rudskoj är insatschef vid den ryska generalstaben. Foto:Alexander Zemlianitjenko/AP/TT

Nyheter

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Rysk styrka på plats i Nagorno-Karabach

Den första ryska styrkan, som av Moskva kallas fredsbevarande, har anlänt till den omstridda utbrytarregionen Nagorno-Karabach. Turkiet lovar att samarbeta med Ryssland för att upprätthålla avtalet om eldupphör i området.

Av TT-AFP-Reuters

NAGORNO-KARABACH Enligt Sergej Rudskoj, insatschef vid den ryska generalstaben, kom den 414 personer starka styrkan – med bland annat åtta helikoptrar och tiotals markfordon – först till Armenien. Men nu har den gått in i och tagit kontroll över den så kallade Latjinkorridoren som förbinder Nagorno-Karabach med Armenien och är redan aktiv.

– Under de senaste 24 timmarna har 27 uppdrag flugits, säger Rudskoj.

Han uppger att personalen har tidigare erfarenhet från humanitära insatser i Syrien.

”Ständig kontakt”

Styrkan sätts in efter veckor av fientligheter mellan Armenien och Azerbajdzjan. Länderna har nu skrivit på ett avtal med Ryssland om att avsluta striderna om regionen – som krävt över 1 400 människors liv och tvingat tiotusentals på flykt.

Sedan avtalet skrivits på har demonstranter protesterat mot det i Armeniens huvudstad Jerevan. Även under onsdagen greps ilskna demonstranter av polis.

Armenien har ett militärt avtal med Ryssland, medan Azerbajdzjan har stöd av Turkiet.

Rudskoj uppger att den ryska styrkan – där även militärpoliser ska ingå – ska etablera 16 observationsposter i området och stå i ”ständig kontakt” med armenisk och azerisk militär för att bevara lugnet.

Även Turkiet

Enligt uppgifter på tisdagen ska den ryska styrkan till slut bestå av 1 960 militärer med bland annat 90 bepansrade trupptransportfordon och mandatet löper på fem år.

Azerbajdzjans president Ilham Alijev säger att även Turkiet ska delta i den fredsbevarande insatsen.

Under onsdagen bekräftade president Recep Tayyip Erdogan i Ankara att det finns en överenskommelse med Ryssland om gemensam övervakning av eldupphöravtalet i området.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.