FN:s generalsekreterare António Guterres. Foto: Bebeto Matthews/AP/TT

Nyheter

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

FN kräver utredning av massakrer i Moçambique

Uppemot 50 människor rapporteras ha mördats i brutala attacker mot byar i Moçambique de senaste dagarna. Många av offren, varav flera kvinnor och barn, ska ha halshuggits.

FN efterfrågar nu en utredning av massakrerna.

Av TT

MOÇAMBIQUE ”Generalsekreteraren är chockad över rapporterna om massakrer utförda av icke-statliga väpnade grupper i flera byar . . . samt rapporterna om halshuggningar och kidnappningar av kvinnor och barn”, skriver en talesperson för FN-chefen António Guterres i ett uttalande enligt Reuters.

Lokala medier rapporterar om flera attacker under de senaste dagarna i provinsen Cabo Delgado utförda av grupper med kopplingar till IS, skriver nyhetsbyrån.

Islamistiska extremister började genomföra attacker i Cabo Delgado, som gränsar till Tanzania och där det finns stora gasfyndigheter, under 2017. Våldet har trappats upp i år.

Utbredd fattigdom och misstankar om att en korrupt elit lägger vantarna på vinsten från gasutvinningen har underlättat rekryteringen till de väpnade grupperna.

I september anklagade människorättsorganisationen Amnesty International den moçambikiska militären för att ha begått grova övergrepp under en offensiv mot de väpnade grupperna i området. Landets försvarsdepartement avfärdar anklagelserna.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.