FrÄn vÀnster: Israels premiÀrminister Benjamin Netanyahu , president Donald Trump, Baharians utrikesminister Ahmed Al Khalifa och Förenade arabemiratens utrikesminister Abdullah bin Zayed al-NahyanAbraham i samband med Abrahamavtalen tidigare i september i Washington. Foto: Alex Brandon/AP/TT

konflikt

Dela artikeln:

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter

Ockupationen ignoreras nÀr relationer normaliseras

NÀr Abrahamavtalen om normaliserade relationer mellan Israel Ä ena sidan och Förenade arabemiraten och Bahrain Ä andra sidan undertecknades i mitten av september hyllades de av USA:s president Donald Trump som historiska fredsavtal. Avtalen förflyttar fokus frÄn den israeliska ockupationen till förmÄn för en fördjupad konfliktlinje mellan Israel och flera arabstater gentemot Iran.

Av Bella Frank

ISRAEL NĂ€r Förenade arabemiraten i mitten av augusti, och Bahrain nĂ„gra veckor senare, tog steget att normalisera sina diplomatiska relationer med Israel utan nĂ„got som helst i utbyte vad gĂ€ller palestinsk sjĂ€lvstĂ€ndighet fördömdes det som ett förrĂ€deri av den Palestinska myndigheten. Förenade arabemiratens förevĂ€ndning för normaliserade relationer med Israel var att man hindrat annekteringsplanerna som den israeliska premiĂ€rministern Benjamin Netanyahu lanserade under sin valkampanj i vĂ„ras – Netanyahu lĂ€t dock snabb meddela att planerna endast var uppskjutna pĂ„ obestĂ€md tid.

Att normaliseringen ytterligare minskar möjligheten för ett ansvarsutkrÀvande av Israel var tillrÀckligt oproblematiskt för Förenade arabemiratens de facto-ledare Mohammed bin Zayed och Bahrains kung Hamid bin Isa Al Khalifa för att sÀtta sina nationella intressen före den Ätminstone retoriska solidariteten med palestinierna. För USA:s president Donald Trump Àr Abrahamavtalen en stor framgÄng, och en logisk följd av hans sÄ kallade fredsplan som presenterades i januari i Är.

– Det handlar om att avlĂ€gsna frĂ„gan om Palestina frĂ„n den internationella agendan, och sĂ„ lĂ„ngt det Ă€r möjligt ocksĂ„ frĂ„n den regionala, för att avsluta den arabisk-israeliska konflikten, sĂ€ger den hollĂ€ndsk-palestinska analytikern Mouin Rabbani under ett seminarium arrangerat av Center of Pakistan and international relations. PĂ„ det sĂ€ttet kan fokus förskjutas ytterligare mot en arabisk-iransk konflikt, menar Rabbani, och samtidigt ersĂ€tta internationell rĂ€tt som mĂ„tt för en lösning pĂ„ PalestinafrĂ„gan med ”en princip om den starkes rĂ€tt”.

Hindra inflytande frÄn Sovjet

Rabbani drar en parallell mellan vad Trump och hans svĂ€rson Jared Kushner vill Ă„stadkomma, och vad Reaganadministrationen försökte uppnĂ„ i början av 1980-talet. DĂ„ lanserade Reagans utrikesminister Alexander Haig den sĂ„ kallade ”konsensus-strategin” som gick ut pĂ„ att fĂ„ arablĂ€nder och Israel att enas kring en minsta gemensamma nĂ€mnare – att hindra Sovjetunionens inflytande i regionen. Strategin misslyckades av flera skĂ€l. Ett var att Sovjets pĂ„verkan pĂ„ lĂ€nder som Syrien och dĂ„varande Sydjemen inte ansĂ„gs utgöra ett tillrĂ€cklig allvarligt hot för att motivera ett nĂ€rmande till dĂ„varande Ă€rkefienden Israel.

LĂ€get i dag Ă€r annorlunda utifrĂ„n sĂ„vĂ€l Israels som flera arablĂ€nders synpunkt. Ett inofficiellt samarbete mellan Förenade Arabemiraten och Israel har pĂ„gĂ„tt lĂ€nge, och Iran uppfattas som ett allvarligare hot och befinner sig mitt i regionen. Samtidigt har det senaste Ă„rtiondet med arabiska vĂ„ren och folkliga resningar runt om i regionen skapat en större grund för allianser mellan Israel och konservativa arabiska stater – pĂ„ bĂ„da hĂ„ll finns ett intresse att bevara status quo. 

Dessutom har de arabiska staterna samarbete försvagats sedan Kuwaitkrisen i början pĂ„ 1990-talet och ovanpĂ„ det har Ă€ven den palestinska nationella rörelsen splittrats. Det faktum att Ă€ven Bahrain undertecknat Abrahamavtalen sĂ€ger ocksĂ„ nĂ„got om de nĂ€ra kopplingarna emellan Kushner och Saudiarabiens de facto-ledare Mohammed bin Salman – MBS – eftersom Bahrain inte anses ha kunnat ingĂ„ ett sĂ„dant avtal utan klartecken frĂ„n just honom.

En Àldre man i en sittprotest i nÀrheten av staden Salfrit pÄ VÀstbanken. Foto: Majdi Mohammed/AP/TT

Vill konfrontera Iran

Medan MBS pappa, kung Salman bin Abdul Aziz, fortfarande stĂ„r bakom palestinierna, i ord om inte i handling, Ă€r hans son betydligt mer intresserad av att konfrontera Iran. Detta intresse har pĂ„verkat MBS i en riktning frĂ„n vissa ”historiska regionala allierade och mot tidigare fiender, som Israel” skriver Ben Hubbard i sin bok MBS: the rise to power of Mohammed bin Salman.

Redan innan Abrahamavtalen skrevs under den 15 september i Vita huset spekulerades det vitt och brett om vilka arablÀnder som kan stÄ nÀst pÄ tur att normalisera relationerna med Israel, inte minst dÄ detta skulle vara viktiga inslag i Trumps omvalskampanj. LÀnder som Sudan, Oman och Marocko har nÀmnts. Men den stora frÄgan Àr hur Saudiarabien agerar, och dÀr har budskapen varit motstridiga.

I augusti, en knapp vecka efter att Förenade Arabemiratens och Israels överenskommelse blev kÀnd, sade Saudiarabiens utrikesminister Faisal bin Farhan Al-Saud att landet stÄr fast vid det arabiska fredsinitiativet frÄn 2002. Initiativet har vid upprepade tillfÀllen fÄtt stöd av Arabförbundet, och inte minst av palestinierna sjÀlva, och gÄr ut pÄ att arablÀnderna ger Israel normaliserade relationer i utbyte mot ett israeliskt tillbakadragande frÄn mark de ockuperat sedan 1967 bland annat.

HÄrda ord frÄn Saudiarabien

Men efter en serie intervjuer i teve-kanalen al-Arabiya dÀr Saudiarabiens tidigare chef för landets underrÀttelsetjÀnst och en tidigare ambassadör i Washington, prins Bandar bin Sultan al-Saud, gick till hÄrd kritik mot den palestinska ledningen har det av vissa tolkats som ett sÀtt att förbereda normaliserade relationer med Israel. Ambassadörens skarpa ord mot palestiniernas ledarskap lÀr ocksÄ ha getts grönt ljus frÄn högsta ort, det vill sÀga MBS, uppger en saudisk kÀlla med insyn till BBC.

Normaliseringsprocessen som satts igĂ„ng gĂ„r inte bara tvĂ€rs emot tanken pĂ„ det arabiska fredsinitiativet om ”land för fred”. Israel belönas för att man i teorin avhĂ„ller sig ifrĂ„n att genomföra det flagranta brottet mot internationell rĂ€tt som att annektera ockuperad mark utgör – medan processen i praktiken fortsĂ€tter genom expanderande bosĂ€ttningar och militĂ€rmakt.

Ingen handlingsplan mot Israel

Enligt Rabbani Àr det inte bara palestiniernas rÀttigheter som sÀtts ur spel utan hela det internationella systemet för konfliktlösning i och med utvecklingen. Trots att aktörer som FN, EU, Kanada, Ryssland och Arabförbundet under vÄren och sommaren fördömde Israels planer saknades en tydlig handlingsplan för ansvarsutkrÀvande om Israel gjorde verklighet av sina annekteringsplaner:

– Ingen av dem pekade ut vilket pris Israel skulle fĂ„ betala för detta uppenbara brott mot inte bara internationell rĂ€tt utan det internationella konsensuset kring lösning pĂ„ konflikten, sĂ€ger Mouin Rabbani. Han fortsĂ€tter:

– Jag anser att det Ă€r viktigt att se pĂ„ dessa frĂ„gor som ett lackmustest för integriteten och i vissa avseenden – framför allt om Trump vinner valet – överlevnaden av det internationella systemet, dess normer och vĂ€rderingar som etablerades i efterdyningarna av andra vĂ€rldskriget.                      

Dela artikeln:

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter
StÀng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.