Den sudanesiska övergångsregeringens premiärminister Abdalla Hamdok var en av undertecknarna av fredsavtalet. Foto:AP/TT
Nyheter

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Historiskt sudanesiskt fredsavtal undertecknat

Av TT-AFP

SUDAN Övergångsregeringen i Sudan har undertecknat ett fredsavtal med paraplyorganisationen Sudans revolutionära front (SRF).

Avtalet skrevs under på lördagen i grannlandet Sydsudans huvudstad Juba. Representanter för FN och Afrikanska unionen (AU) liksom statschefer och företrädare för Tchad, Egypten, Qatar och Saudiarabien var på plats för att bevittna ceremonin.

Avtalet består av flera svårhanterliga frågor, bland annat rätten till land, krigsskadestånd, andra ekonomiska kompensationer, maktdelning och återvändande av flyktingar och fördrivna människor.

Rebellkoalitionen SRF består av rebellgrupper från regionen Darfur och delstaterna Blå Nilen och Södra Kordofan. Rebellgrupperna ska enligt avtalet införlivas stegvis i armén, men fram till dess får de behålla sina vapen.

Avtalet innebär inte ett omedelbart slut på alla våldsamheter eftersom två betydande rebellgrupper inte har godtagit överenskommelsen. En av dem, Darfurgruppen SLM, utförde en attack mot armén så sent som i måndags.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.