Nyheter

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Döende hånades – "värsta formen av rasism"

Hon vädjade om hjälp innan hon dog, men möttes av hån från sjukvårdspersonalen.

”Den värsta formen av rasism”, säger Kanadas premiärminister Justin Trudeau om behandlingen av urfolkskvinnan Joyce Echaquan.

Av Mattias Mächs/TT

KANADA Tre olika utredningar har inletts om händelsen i Québec, som väcker liv i debatten om strukturell rasism mot Kanadas ursprungsbefolkning.

Den 37-åriga sjubarnsmamman uppsökte sjukhus i Joliette utanför Montréal förra helgen med magsmärtor. Hon filmade sig själv i sjuksängen när hon skrikande vädjade om hjälp.

På videon hörs hur sjukvårdspersonal bemöter henne med nedsättande kommentarer. ”Du är dum i huvudet”, hörs en sjuksköterska säga, medan en annan bland annat säger att hon gjort dåliga livsval.

”Chockad”

På måndagen dog Joyce Echaquan, som enligt sin familj led av hjärtproblem.
– Jag har sju barn som inte längre har en mor, säger den förkrossade änkemannen i en intervju med Radio-Canada.

I ett land med en lång historia av förtryck mot ursprungsbefolkningen beskrivs bemötandet som ett tydligt uttryck för diskriminering.

– Precis som alla i Québec är jag chockad över den rasism hon utsattes för, sade provinsens premiärminister François Legault vid en presskonferens i onsdags, enligt Reuters.

Även landets premiärminister Justin Trudeau har uttalat sig om händelsen:

– Det här var den värsta formen av rasism, mot en person som var i akut behov av hjälp, sade han i parlamentets underhus i onsdags.

– Detta är ytterligare ett exempel på strukturell rasism som är fullständigt oacceptabel i Kanada, tillade han.

Rapporter om diskriminering

Protester under parollen ”rättvisa för Joyce” planeras i städer runt om i landet i dagarna, däribland i Montréal under lördagen. Joyce Echaquans död sker efter en annan uppmärksammad händelse i juni då en ledare för ursprungsbefolkningen utsattes för ett våldsamt polisingripande.

Flera rapporter under senare år har satt ljuset på problemen med strukturell diskriminering av landets ursprungsbefolkning, som utgör omkring fem procent av Kanadas 37 miljoner invånare.

En av dem, från 2015, slog fast att rasistiskt bemötande inom sjukvården bidrar till att ursprungsbefolkningen generellt lider av sämre hälsa jämfört med kanadensare ur majoritetsbefolkningen, rapporterar BBC.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.