Xxxx. Foto: Xxxxx

Nyheter

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Civila offer på båda sidor i Nagorno-Karabach

Striderna eskalerar i Kaukasien. Explosioner och raketeld rapporteras från båda sidor i den infekterade striden om Nagorno-Karabach.

Av TT-AFP-Reuters

ARMENIEN/AZERBAJDZJAN Både Armenien och Azerbajdzjan anklagar varandra för att rikta in sig på civila mål. Enligt azeriska myndigheter har ett armeniskt luftangrepp mot staden Gjandzja, landets näst största stad, krävt ett civilt liv och skadat ytterligare över 30 personer. Azerbajdzjan säger att man kommer att svara med attacker mot militära mål inne i Armenien, vilket skulle innebära ytterligare en upptrappning av konflikten.

På söndagen krävde Azerbajdzjans president Ilham Aliyev i ett tv-sänt tal att Armenien måste presentera en tidsplan för ett tillbakadragande från Nagorno-Karabach och intilliggande områden. Innan det sker kommer landet inte att avbryta sin militära insats.

– Nagorno-Karabach är azeriskt territorium. Vi måste återvända och vi ska återvända, sade han.

Flera explosioner

Tidigare på dagen skakade explosioner utbrytarregionen Nagorno-Karabachs huvudstad Stepanakert. Strax innan sade sig azeriska myndigheter ha vidtagit ”vedergällningsåtgärder” efter raketeld från armeniska separatister i Nagorno-Karabach.

Journalister på plats rapporterade om ett flertal explosioner och enligt Armeniens försvarsdepartement finns civila offer.

”Motståndarna fortsätter att attackera fredliga befolkade områden med förbjudna vapen”, säger det armeniska försvarsdepartementets talesperson Sjusjan Stepanjan i ett uttalande, enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Enligt Azerbajdzjans försvarsdepartement har staden Gjandzja och flera andra områden i landet stått under intensiv armenisk beskjutning under söndagen, rapporterar Interfax.

Motstridiga uppgifter

Den senaste veckans strider är de mest intensiva sedan Armenien och Azerbajdzjan ingick vapenvila om Nagorno-Karabach 1994. Över 200 människor har bekräftats döda sedan i söndags. Siffrorna varierar dock kraftigt beroende på avsändare; under lördagen uppgav Armeniens försvarsdepartement att runt 2 300 azeriska ”fiender och terrorister” dödats sedan striderna blossade upp, rapporterar Interfax.

Armeniens premiärminister Nikol Pasjinjan säger till al-Jazeera att Minskgruppen inom OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa) diskuterar en eventuell utplacering av ryska fredsstyrkor i Nagorno-Karabach.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.