NYHETER:

Kortad arbetsvecka på brittisk bank

Den brittiska banken Atom Bank har infört fyradagarsvecka för sina anställda utan någon lönesänkning. Atom Banks styrelseordförande Anthony Thomson. Foto: Atom Bank

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Kortad arbetsvecka på brittisk bank

Den brittiska banken Atom Bank har infört fyradagarsvecka för sina anställda utan någon lönesänkning. Bankens anställda jobbar sedan i början av november 34 timmar i veckan och får i utbyte mot något längre arbetsdag antingen fredag eller måndag ledigt.

Av Bella Frank

STORBRITANNIEN | Enligt banken är man det största brittiska företaget att genomföra en sådan arbetstidsförkortning. Alla dess 430 anställda har erbjudits att gå ner från 37,5 timmar i veckan på fem dagar, till 34 timmar på fyra dagar.
– En fyradagarsvecka kommer att ge våra anställda större möjligheter att ägna sig åt hobbyer, ha tid med sina familjer och kommer att leda till en hälsosammare balans mellan arbete och fritid, säger Atoms vd Mark Mullen i ett uttalande, rapporterar CNN.

Enligt företaget är arbetstidsförkortningens syfte både att stärka de anställdas ”mentala och fysiska välmående” och förbättra produktiviteten. Och företaget menar att verkligheten har sprungit förbi femdagarsveckan, samt att man hoppas att andra ska följa efter.

Kan ge klimatnytta

Fyradagarsveckan som alternativ har seglat upp och blivit allt mer omtalat i och med coronapandemin då många arbetsplatser haft anställda som har arbetat hemifrån. Erfarenheterna som gjorts under de senaste två åren har också påverkat Atom Banks beslut då man sett ”de starka preferenser anställda har för möjligheten av flexibilitet” i arbetslivet.

En fyradagarsvecka skulle också kunna vara en viktig åtgärd för att stävja klimatförändringar. Även om forskning fortfarande krävs för att kunna säga hur mycket klimatnytta en kortare arbetsvecka skulle innebära finns olika studier som pekar på ett tydligt samband.

Tankesmedjan Autonomy pekar på en studie från 2015 av Jonas Nässén och Jörgen Larsson som kom fram till att en enprocentig arbetstidsförkortning skulle innebära mindre energianvändning och utsläpp med ungefär 0,7–0,8 procent. En annan studie av Kyle Knight och Juliet Schor från 2012 kom fram till att en minskad arbetstid med 25 procent skulle leda till en reducering i det ekologiska fotavtrycket med 30 procent.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.