NYHETER:
Många barn rekryteras av väpnade grupper i Väst- och Centralafrika

Väst- och Centralafrika är den region i världen där flest barn rekryteras och används av väpnade grupper och också den region där flest barn har bekräftats som offer för sexualiserat våld. Barnsoldater i Sydsudan. Foto: AP Photo/Sam Mednick
NYHETER
- PUBLICERAD 2021-11-25
Många barn rekryteras av väpnade grupper i Väst- och Centralafrika
Väst- och Centralafrika är den region i världen där flest barn rekryteras och används av väpnade grupper och också den region där flest barn har bekräftats som offer för sexualiserat våld. Coronapandemin har också gjort barn i regionen mer utsatta. Detta enligt en ny rapport från Unicef.
Av Bella Frank
VÄST- och CENTRALAFRIKA | Enligt Unicefs rapport har FN bekräftat att fler än 21 000 barn har rekryterats till väpnade grupper i Väst- och Centralafrika och mer än 2 200 barn har blivit utsatta för sexualiserat våld.
Dessutom har fler än 3 500 barn kidnappats och det har genomförts fler än 1 500 attacker mot skolor och sjukhus, skriver Unicef i ett pressmeddelande om rapporten Build Back Better Lives. Antalet väpnade konflikter i regionen har ökat under de senaste åren, och coronapandemin har också inneburit en större utsatthet för barn eftersom mycket socialt arbete har begränsats eller störts på olika sätt.
”Dras in i konflikter”
FN har dokumenterat allvarliga brott och övergrepp mot barn i väpnade konflikter sedan 2005. Brotten som övervakas och dokumenteras är indelade i sex kategorier: dödande och lemlästande av barn, rekrytering och användning av barn, bortförande av barn, våldtäkt och andra sexuella övergrepp mot barn, attacker mot skolor och sjukhus, och att barn nekas humanitära behov.
Sedan 2005 har en fjärdedel av alla av FN bekräftade sådana allvarliga brott begåtts i Väst- och Centralafrika. Nästan vartannat barn som har rekryterats och använts av väpnade grupper sedan dess har skett i Väst- och Centralafrika, en region bestående av 24 länder.
– Oavsett om barn i Väst- och Centralafrika är direkta måltavlor eller oavsiktliga offer dras de in i konflikter och möter våld och osäkerhet, säger Marie-Pierre Poirier, regionalchef för Unicef i Väst- och Centralafrika i pressmeddelandet.
Stigmatisering av flickor
Hon betonar att Unicef uppmanar alla parter i väpnade konflikter i regionen att ”förhindra och avsluta brott mot barn, och se till att alla förövare ställs till svars”.
– De allvarliga brotten mot deras rättigheter som utförs av parter i konflikterna är oacceptabla. Det har en negativ påverkan på deras kapacitet att lära sig, arbeta, bygga meningsfulla relationer och bidra till utvecklingen av deras samhällen och länder, säger hon.
Av de barn som rekryterades till väpnade grupper under 2020 var 77 procent pojkar men i Demokratiska republiken Kongo är andelen flickor som rekryteras så hög som mellan 30–40 procent. Trots det utgjorde flickor bara omkring 15 procent av de barn officiellt släpptes och erbjöds hjälp förra året.
Detta kan bero på stigmatiseringen av flickor som rekryteras vilket kan leda till att färre söker hjälp. Flickor utsätts dessutom också för våldtäkt och andra former av sexuella övergrepp, vilket enligt Unicef kan innebära att vissa flickor hellre söker sig hjälp som är inriktad på könsbaserat våld.