REPORTAGE:

Splittrad opposition backar i Venezuela

För president Nicolas Maduro har valutgÄngen och socialistregeringen och dess allierades maktförsÀkringar i de flesta av Venezuelas delstater gett blodad tand inför planerade fredssamtal med oppositionen. Vallokal i Caracas, Venezuela, söndagen den 21 november 2021. Foto: TT/AP Photo/Ariana Cubillos

REPORTAGE

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter

Splittrad opposition backar i Venezuela

Oppositionen valde efter fyra Ă„rs bojkott att stĂ€lla upp i val i Venezuela – den hĂ€r gĂ„ngen för att vĂ€lja regionala politiska företrĂ€dare. Men utgĂ„ngen – och uppslutningen – blev en besvikelse och oppositionen framstĂ„r, Ă€n en gĂ„ng, som splittrad.

För president Nicolas Maduro har valutgĂ„ngen och socialistregeringen och dess allierades maktförsĂ€kringar i de flesta av Venezuelas delstater gett blodad tand inför planerade fredssamtal med oppositionen – nĂ„got som stĂ„r och faller med en affĂ€rsmans framtidsutsikter, för nĂ€rvarande anhĂ„llen i USA.

Av Klas Lundström

VENEZUELA | NĂ€r val och Venezuela nĂ€mns i en och samma mening trĂ€nger sig en rad ryggmĂ€rgsreflexer pĂ„. Framför allt frĂ„n analytiker med olika ideologiska hemvister som vill anvĂ€nda valutgĂ„ngar – oavsett utseende – för att stĂ€rka fĂ€rgen pĂ„ sina egna narrativ.

SÄ Àr Àven fallet efter den senaste valvÀndan i det politiskt och ekonomiskt trÀngda landet i Sydamerikas karibiska nordliga hörn.

Efter att ha bojkottat senaste valvĂ€ndan Ă„tervĂ€nde oppositionen som en aktiv part – sĂ„vĂ€l i frĂ„ga om deltagare som vĂ€ljare – och redan inför vallokalernas öppnande stĂ€rkta av de facto att valobservatörer frĂ„n EU skulle finnas pĂ„ plats.

Klar valvinnare – pĂ„ svag grund

UtgĂ„ngen – som alltjĂ€mt vĂ€ntar pĂ„ att analyseras nĂ€rmare av sĂ„vĂ€l kritiker som anhĂ€ngare till den sittande socialistregeringen – byggde pĂ„ ett lĂ„gt valdeltagande, enligt valmyndighetens siffror 42,2 procent av Venezuelas 21 miljoner registrerade vĂ€ljare.

En i sig mager siffra med tanke pĂ„ att oppositionens medverkande födde hoppet om en bredare uppslutning – och i deras ögon annorlunda utgĂ„ng.

Den sittande regeringen, ledd av president Nicolas Maduro, och dess allierade segrade i de allra flesta av landets delstater, vilket enligt bedömare var vĂ€ntat – men desto mindre vĂ€ntat var oppositionens tillbakagĂ„ng och fĂ„taliga delstatssegrar – endast 3 av 23.

Oppositionsledaren Juan Guaido talar till pressen i Caracas, Venezuela, mÄndagen den 22 november 2021, dagen efter regionalvalen. Foto: TT/AP

Försvagad politisk ammunition

Oppositionens skarpaste ammunition under de senaste Ă„ren har varit politiska bojkotter, internationella sanktioner (framför allt frĂ„n USA som kritiserar valutförandet) och ett utbrett erkĂ€nnande av Juan GuaidĂł som regelrĂ€tt president – en arsenal som nu ser sig försvagad i och med sin medverkan i ett val dĂ€r deras framgĂ„ngar inte motsvarade förvĂ€ntningarna samtidigt som EU-observatörer inte yppat nĂ„gon större kritik om valutförandet.

– Allt har gĂ„tt lugnt till, kommenterade Isabel Santos, huvudansvarig för EU:s valobservatörsmission, rapporterar nyhetsbyrĂ„n AFP.

Den amerikanska regeringen – Ă€ven under demokraten Joe Bidens överseende den i sĂ€rklass viktigaste allierade som den venezuelanska oppositionen och GuaidĂł har – pekar emellertid pĂ„ ”odemokratiska förutsĂ€ttningar” (fĂ€ngslade politiska aktörer, en regeringsvĂ€nlig press och ett klimat av rĂ€dsla) som en krattad manege som ledde spikrakt mot en seger för socialistregeringen.

LĂ„gt valdeltagande – en trend

Venezuelas lÄga valdeltagande Àr ett givet och vÀxande dilemma för president Maduro i sin strÀvan efter legitimering av sin egen och sin regerings fortsatta mandat. Med det sagt bör ocksÄ tillÀggas att den venezuelanska ledaren ingalunda Àr ensam med det problemet.

I flera latinamerikanska lĂ€nder har svikande vĂ€ljaruppslutningar blivit en trend – och nĂ„got som pĂ„ sikt kan leda till förtroendekriser och försvagade maktstĂ€llningar.

I Chiles nyligen hĂ„llna, emellertid första, presidentvalsomgĂ„ng deltog 47,3 procent av landets röstberĂ€ttigade – i Paraguay förblir siffran densamma, pĂ„ nedĂ„tgĂ„ende men visserligen alltjĂ€mt över 60 procent, i Colombia drygt 53 procent.

I centralamerikanska El Salvador röstade visserligen 51,9 procent i 2019 Ärs presidentval, men endast 45 procent i 2021 Ärs parlamentsdito.

”Tid för eftertanke”

För oppositionen i Venezuela stĂ„r det hursomhelst klart att den enighet som genom Ă„ren varit sĂ„ svĂ„r att uppbĂ„da i sin kamp mot den styrande regeringen – lĂ€nge framburen av höga oljepriser och ett fungerande samarbete med vĂ€nligt sinnade grannstater – förblir en stötesten att hantera framöver.

– I dag Ă€r lĂ€ge för eftertanke inom vĂ„rt eget ledarskap och inte lĂ€ge för brĂ„k eller egoism bland politiska ledare, sa Juan GuaidĂł i en kommentar, rapporterar al-Jazeera.

President Maduro har dĂ€rtill lĂ„tit hĂ€lsa sĂ„vĂ€l USA som den venezuelanska oppositionen att det inte Ă€r aktuellt med nĂ„gra fortsatta försoningssamtal sĂ„ lĂ€nge affĂ€rsmannen Alex Saab ”hĂ„lls kidnappad” i USA, utlĂ€mnad pĂ„ misstankar om penningtvĂ€tt Ă„ regeringens vĂ€gnar.

Relaterade artiklar:

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter