NYHETER:

Minderåriga dödade i militäroperation i Colombia

En polis jagar en demonstration i samband med en studentprotest i november förra året som krävde samtal med president Iván Duque kring de många morden på sociala ledare i ladet. Foto: AP Photo/Fernando Vergara

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Minderåriga dödade i militäroperation i Colombia

Kritiken mot Colombias konservativa regering växer i spåren av anklagelser om tolv minderårigas dödsfall efter bombräder mot en beväpnad grupp i mars i år. Det är inte första gången under president Iván Duques styre som minderåriga dödats i militära operationer genomförda med regeringens goda minne.

Sedan Duque tillträde 2018 har våldet i Colombia ökat. Fackligt aktiva, ursprungsfolk, journalister och människorättsaktivister hotas, förföljs och dödas av paramilitära miliser som fyllt tomrummet i regioner där Farcgerillan var etablerade innan fredsavtalet 2016.

Av Klas Lundström

COLOMBIA Människorättsorganisationer utreder den colombianska regeringens agerande under en militäroperation i Guaviare, ett av de minst befolkningstäta departementen beläget i södra Colombia.

Ännu obekräftade uppgifter från lokala människorättsrörelser hävdar att tolv minderåriga, mellan nio och 16 år gamla, ska ha dödats i militärens bombräder den 2 mars i år riktade mot en beväpnad grupp, rapporterar människorättsnätverket Justice for Colombia. 

Oppositionen pekar ut försvarsministern som direkt ansvarig för dödsfallen, däribland senatorn Gustavo Petro, tvåa bakom den konservative presidenten Iván Duque i presidentvalet 2018, som avslutar en tweet med uppmaningen till regeringen att ”avsluta kriget”. 

”Legitim operation”

Försvarsminister Diego Molano har i kölvattnet av de uppdagade, men ännu obekräftade, uppgifterna om döda minderåriga i försvarsmaktens bombräd föst vidare huvudansvaret för dödsfallen på den beväpnade gruppen som enligt Molano ”rekryterat unga och konverterat dem till krigsmaskiner”. 

– Operationen var legitim och skedde i enlighet med internationella humanitära lagar, understryker försvarsministern i ett uttalande. 

Legitim eller inte så har bombräden och de döda minderåriga väckt debatt om våldets plats i fredstidens Colombia. Attacker av det här slaget, med den colombianska militären som utförare, har förblivit frekventa även sedan gerillan Farc lade ner sina vapen och äntrade politiken som parti. 

”Folkmord av barn”

Regeringen ledd av Duque kom till makten som ett svar på den del av befolkningen som tyckte att fredsuppgörelsen med Farc var fel väg att gå. Men i sviterna av en kritiserad militär insats i departementet Caquetá, i södra Colombia, 2019 tvingades dåvarande försvarsministern Guillermo Botero att avgå till följd av att det tre månader senare stod klart att uppemot 18 minderåriga dödades i operationen. 

Hur regeringen kommer att hantera den växande kritikstormen från allmänhet och människorättsorganisationer är oklart, men tydligt är att oppositionen fördömer regeringen i skarpa ordalag.

– Sätt punkt för folkmordet av barn i vårt land, uppmanar senatorn och tidigare presidentkandidaten Gustavo Petro regeringen i en tweet. 

Läs även:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.