Ensaf Haidar håller i ett foto av sin man, den fängslade saudiske bloggaren Raif Badawi, i samband med att han tilldelades Sakharovpriset 2015. Badawi är en av 35 journalister som Reportrar utan gränser lyfter i sin anmälan av den saudiske de facto-ledaren till den tyska åklagarmyndigheten. Foto: AP Photo/Christian Lutz
 

NYHETER

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Saudisk ledare kan utredas i Tyskland

Reportar utan gränser anmälde i måndags den saudiske de facto-ledaren och kronprinsen Mohammed bin Salma, hans tidigare nära medarbetare Saud al-Qahtani och tre andra personer till åklagarmyndigheten i Tyskland, för brott mot mänskligheten.

Av Bella Frank

TYSKLAND–SAUDIARABIEN Anmälan avser flera brott mot mänskligheten som Reportrar utan gränser menar att de fem personerna utfört gentemot 35 journalister, varav den dödade Jamal al-Khashoggi är en, och den fängslade bloggaren Raif Badawi är en annan. Enligt anmälan – som består av 500 sidor – har journalisterna utsatts för ”utbredda och systematiska attacker av politiska skäl för att främja en statlig policy syftad till att straffa eller tysta dem”, skriver Reportrar utan gränser på sin hemsida

– De ansvariga för förföljelsen av journalister i Saudiarabien, inklusive mordet på Jamal Khashoggi, måste hållas ansvariga för sina brott, säger Reportrar utan gränsers generalsekreterare Christophe Deloire, i ett uttalande.

– Samtidigt som dessa allvarliga brott mot journalister fortsätter med oförminskad styrka uppmanar vi den tyska åklagren att ta ställning och inleda en utredning kring brotten som vi uppdagat. Ingen ska stå över internationell rätt, särskilt inte när brott mot mänskligheten står på spel, fortsätter Deloire.

Universell jurisdiktion

Anmälan mot Saudiarabiens de facto-ledare Mohammed bin Salman, MBS kallad, sker just i Tyskland då landet har en universell jurisdiktion och kan utreda brott mot internationell rätt även utanför tysk mark. Den lämnades in bara dagar efter att USA i fredags offentliggjorde en underrättelserapport om Jamal Khashoggis död, där Mohammed bin Salman pekas ut som den som godkände operationen som ledde till den saudiske journalisten död.

Dock valde USA att inte införa sanktioner mot honom, däremot är hans tidigare nära rådgivare och sociala medier-guru, Saud al-Qahtani med på sanktionslistan. al-Qahtani anmäls också till den tyska åklagaren för den roll han antas ha spelat i ”planeringen och utförandet av mordet liksom implementeringen av förföljelsen av journalister i Saudiarabien” skriver Reportrar utan gränser.

De tre andra personer som anmälan avser är Ahmad Mohammed Asiri, tidigare vice säkerhetschef som enligt organisationen är misstänkt för att ha övervakat mordet, den dåvarande generalkonsuln i Istanbul, liksom Maher Abdulaziz Mutreb som pekas ut som den underrättelseagent som ”ledde gruppen som torterade, dödade” Jamal Khashoggi.

Jamal Khashoggi dödades inne på det saudiska konsulatet i Istanbul i Turkiet den 2 oktober 2018. Saudiarabien rankas på plats 170 av sammanlagt 180 länder i Reportrar utan gränsers yttrandefrihetsindex.

Läs även:

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.