ICC-åklagaren Fatou Bensouda meddelade på onsdagen att hon har inlett en utredning kring misstänkta brott på ockuperad palestinsk mark. Foto: Bas Czerwinski/Pool file via AP

NYHETER

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

ICC utreder brott på ockuperad palestinsk mark

Internationella brottmålsdomstolen, ICC, beslutade på onsdagen att misstänkta krigsbrott på de ockuperade palestinska territorierna ska utredas. Beslutet välkomnas av palestinska och israeliska människorättsorganisationer.

Av Bella Frank

ISRAEL-PALESTINA ICC:s chefsåklagare Fatou Bensouda säger i ett uttalande att ICC kommer att utreda misstänkta brott över ”situationen i Palestina”. Detta då Palestina är medlem i ICC, till skillnad från Israel. Tidigare har Bensouda meddelat att det som berörs av en utredning är möjliga krigsbrott begångna av båda sidor i stridigheterna mellan Hamas och Israel 2014, under gränsprotesterna i Gaza som bröt ut 2018, och kring de israeliska bosättningarna på det ockuperade Västbanken. 

Fatou Bensouda manar i sitt uttalande både palestinska och israeliska offer till tålamod: ”I slutändan måste vår huvudsakliga omsorg vara för de offer för brott, både palestinska och israeliska, som skett utifrån den långa period av våld och osäkerhet som har skapat ett stort lidande och förtvivlan”. Chefsåklagaren skriver också att hon förväntar sig stöd för utredning från båda sidorna liksom alla stater som ratificerat Romstadgan. 

”Centralt ögonblick”

Den palestinska människorättsorganisationen al-Mezan center skriver på Twitter att det är ”en betydelsefull dag för palestinska offer av Israels uppenbara grymma brott”, och organisationen Adalah välkomnar ICC:s beslut. ”Israels skyddande av de ansvariga för brott, och dess vägran att genomföra genuina, effektiva och oberoende utredningar kring fall som Adalah har drivit i det israeliska juridiska systemet, har kulminerat i detta centrala ögonblick” skriver organisationen på sin hemsida.

Den israeliska människorättsorganisationen B’Tselem skriver på Twitter att ICC:s beslut att inleda en utredning är ”ett nödvändigt steg, efter årtionden där Israel har begått – och fortsätter att begå – brott utan att straffas”.

Läs även:

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.