Människor håller bilder av den dödade journalisten Jamal Khashoggi, två år efter hans död inne på det saudiska konsulatet i Istanbul. Foto: AP Photo/Emrah Gurel

NYHETER

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Kritiker vill se sanktioner mot saudisk ledare

Den amerikanska underrättelserapporten om mordet på den saudiska journalisten Jamal Khashoggi släpptes till slut i fredags. Trots att kronprinsen Mohammed bin Salman pekas ut som den som godkänt dådet införs inga sanktioner mot honom vilket kritiseras av bland annat FN:s Agnès Callamard och journalistorganisationen Society of professional journalists.

Av Bella Frank

USA/SAUDIARABIEN Bidenadministrationen försvarade sig under söndagen mot kritik för att inte ha infört sanktioner även mot kronprinsen Mohammed bin Salman. Bidens pressekreterare Jen Psaki sade att USA inte inför sanktioner mot ”ledare eller utländska regeringar där vi har diplomatiska relationer” och menar att det finns ”mer effektiva sätt att försäkra oss om att detta inte händer igen”, rapporterar The Financial Times.

Bidenadministrationen har sagt sig vilja ”omkalibrera” relationerna med Saudiarabien efter föregångaren Donald Trumps nära relationer med Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman. På torsdagen i förra veckan manifesterades det genom att Joe Biden inte ringde sitt första samtal som president till kronprinsen som är landets de facto-ledare sedan 2017 utan till den åldrande kung Salman som trätt tillbaka från flera av sina ansvarsområden till fördel för sin favoritson.

Kort efter telefonsamtalet släpptes underrättelserapporten Assessing the Saudi Government’s role in the killing of Jamal Khashoggi av Office of the Director of National Intelligence (ODNI) i vilken Mohammed bin Salman pekas ut för att ha godkänt att den saudiske journalisten Jamal Khashoggi antingen skulle ”tillfångatas eller dödas” i en operation hösten 2018.

Kritik mot bristande sanktioner

ODNI skriver i rapporten på knappt fyra sidor att de ”baserar den bedömningen på kronprinsens kontroll över beslutsfattande i kungariket, den direkta inblandningen av en viktig rådgivare och medlemmar av Muhammed bin Salmans säkerhetsstyrka i operationen och kronprinsens stöd för att vidta våldsamma åtgärder för att tysta dissidenter utomlands, inklusive Khashoggi”. Rapporten bjöd på få överraskningar och tog inte upp de avlyssningar av konsulatet som gjorts av turkisk underrättelsetjänst och som har delats med CIA.

USA:s utrikesdepartement utfärdade efter rapportens offentliggörande sanktioner mot 76 saudier men inga mot kronprinsen vilket kritiseras av bland andra FN:s särskilda rapportör för utomrättsliga avrättningar, Agnès Callamard. Hon skriver i ett uttalande på Facebook: ”Den amerikanska regeringen bör införa sanktioner mot kronprisen, som den har gjort för de andra förövarna – genom att rikta in sig mot hans personliga tillgångar men också hans internationella engagemang.”

Hon anser inte heller att kronprinsen bör ges immunitet från civilrättsliga processer då han inte officiellt är statschef. Callamard släppte själv en rapport om Khashoggis död, i juni 2019, i vilken hon slog fast att Khashoggi hade fallit offer för ”en utomrättslig avrättning för vilken staten Saudiarabien är ansvarig enligt lag”.

Även journalistorganisationen Society of professional journalists (SPJ) är kritiska. I ett uttalande i fredags skriver organisationen att rapporten är ”för lite och för sent”. SPJ:s ordförande Matthew T Hall uppmanar Bidenadministrationen att reagera med styrka och hänvisar till att Bidens pressekreterare Jen Psaki meddelat att flera olika åtgärder kan vara aktuella. ”Men vi hoppas att presidenten väljer en [åtgärd] snabbt och beslutsamt för att sända ett budskap till saudiska ledare och människor överallt att dödandet av en journalist är oacceptabelt på alla platser på den här planeten.”

”Blivit persona non grata”

Jamal Khashoggis fästmö Hatice Cengiz från Turkiet sade till CNN:s Christiane Amanpour på fredagen att hon var ”mer förkrossad än någonsin”. Jamal Khashoggi hade länge planerat att etablera en organisation för att låta dissidenter från arabvärlden komma till tals. Nästan två år efter hans död bildades organisationen Dawn i höstas. Chefen för Dawn, Sarah Leah Whitson, talade också med Amanpour i fredags:

– Jag tror att Jamal skulle glädjas åt att en hel värld har inspirerats av hans mod, och att tre år senare kämpar vi fortfarande för att ställa krav på rättvisa och ansvarsskyldighet. Och stanken från det här mordet har inte försvunnit och Mohammed bin Salman stinker fortfarande av mordet, och har gjort sig själv till en persona non grata runt om i världen, det tror jag är något han [Khashoggi] skulle glädjas över, säger hon till CNN.

Lina AlHathloul, vars syster Loujain AlHathloul nyligen släpptes från saudiskt fängelse efter att ha suttit gripen 1001 dagar skiver på Twitter att hon ”inte kunnat be om en bättre present” än rapporten då den nämner Mohammed bin Salman vid namn ”som direkt ansvarig för brottet”. Loujain AlHathloul greps fem månader före mordet på Jamal Khashoggi och det finns en obehaglig länk mellan deras öden. Loujain AlHathloul har vittnat om att hon torterades och utsattes för sexuella övergrepp under tiden i fängelse och hon har också pekat ut en tidigare högt uppsatt person som närvarande under övergreppen.

Mannen hon pekar ut är Saud al-Qahtani, samma man som länge var en nära medarbetare till Mohammed bin Salman, och som har pekats ut som en av hjärnorna bakom operationen som ledde till Khashoggis död. al-Qahtani sade, enligt Loujain AlHathloul, till henne att han kunde ”våldta och mörda henne” och låta hennes kropp försvinna i avloppet. Saud al-Qahtani pekas ut i den amerikanska underrättelserapporten som nu offentliggjorts som en av de personer som ”deltog i, beordrade, eller på andra sätt delaktiga i eller ansvariga för Jamal Khashoggis död för Muhammed bin Salmans räkning”.

Läs även:

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.