Lite har gjorts för att återställa miljön i Nigerdeltat efter oljeföroreningar i samband med Shells utvinningar där. Nu kan två samhällen stämma Shell i engelsk domstol. Foto: AP Photo/Sunday Alamba

NYHETER

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Nigerianska samhällen kan ställa Shell till svars i England

Högsta domstolen i Storbritannien har gett två nigerianska samhällen, Bille och Ogale, rätt att stämma det multinationella företaget Royal Dutch Shell i engelsk domstol för oljeföroreningar.

Av Bella Frank

STORBRITANNIEN/NIGERIA Beslutet ses som en stor seger inte bara för de drabbade befolkningarna i Nigeria utan mer generellt för möjligheten att ställa företag vars verksamhet negativt drabbar lokalbefolkningar negativt, inför rätta. I Bille och Ogales fall har det inneburit att vatten som samhällen varit beroende av förorenats:

– I större utsträckning kan fattiga befolkningar hålla mäktiga företagsaktörer till svars och den här domen kommer öka deras möjligheter betydligt, säger advokaten Daniel Leader från advokatbyrån Leigh Day som representerat de två nigerianska lokalsamhällena.

Beslutet kommer bara två veckor efter att en nederländsk domstol höll Shell ansvarigt för föroreningar som dess dotterbolag orsakat i Nigeria, och gav fyra nigerianska bönder som stämt bolaget rätt till kompensation samt att bolaget ska städa upp efter sig.

Grönt ljus

Rättsstriden i England har pågått i fem år och högsta domstolen rev upp ett beslut från en lägre instans förra året som menade att fallet inte gick att drivas i engelska domstolar. Högsta domstolen gör en annan bedömning på flera punkter och ger grönt ljust för att stämma Shell i engelsk domstol.

Lokalsamhällena Bille och Ogale fick vatten förorenat av oljan som Shell utvunnit från området, vilket företaget inte har ifrågasatt. Däremot har företaget ansett att de inte kan hållas juridiskt ansvariga för föroreningar som de menar orsakats av sabotage eller oljestölder, och som deras dotterbolag dessutom har arbetat för att förhindra.

Shell har därför argumenterat att fallet inte borde kunna drivas i England, utan att eventuella rättsfall borde drivas i Nigeria. Förra veckans domslut från högsta domstolen innebär att moderbolags ansvar för dotterbolags tillkortakommanden kan uppstå av flera olika skäl, bland annat genom företags globala policy-beslut, skriver byrån Leigh Day på sin hemsida,.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.