President Joe Biden och vice-president Kamala Harris. Foto: AP Photo/Patrick Semansky

NYHETER

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Vita huset anklagas för nepotism

Joe Biden och Kamala Harris har intagit Vita huset och påbörjat en utlovad renässans av amerikansk politik. Men liksom företrädaren Donald Trump tvingas de tampas med uppgifter om nepotism och korruption.

Av Klas Lundström

USA Ex-president Donald Trump har precis, mer eller mindre med blotta förskräckelsen och för andra gången, friats i en riksrättsprocess tack vare republikanska senatorers nejknappar.

Utanför Vita huset och bortom presidentämbetets beskydd väntar en annan verklighet. En där rättsprocesser om ekonomiska förehavanden kan tvinga fastighetsmagnaten och dokusåpakändisen inför skranket, utan att någon politisk intressegrupp kan komma till hans undsättning.

Trumps försvinnande från Vita huset har dock inte satt punkt för politiska frågetecken om den absoluta maktens förhållande till nepotism och korruption. Även USA:s två nytillträdda makthavare tampas med anklagelser om samma slags missbruksanklagelser.

Barnböcker, kläder, slogans

I samband med att Joe Biden svors in som USA:s nye president och Kamala Harris som vice-president, för övrigt USA:s första kvinnliga och icke-vita vice-president, fanns Meena Harris på plats. Kamala Harris är moster till Meena Harris som är hjärnan bakom ett kommersiellt varumärke som kretsar kring kläder och barnböcker – inte sällan med vice-presidentens persona, historia och ansikte i fokus.

Meena Harris senaste bok publicerades samma dag som Kamala Harris svors in som USA:s näst mest inflytelserika person.

”Hon använder sig av sig av uppmärksamheten [kring Kamala Harris] för att promota sitt livsstilsvarumärke, vilket över tid har kapitaliserat på Kamala Harris namn, likhet, livshistoria och politiska slogans för att producera kläder, videor, bästsäljande barnböcker och designade hörlurar”, rapporterar Los Angeles Times.

Den senare produkten har lanserats med en slogan som blivit allmänt förknippad med Kamala Harris – ”The first but not the last” (”De första men inte de sista”) – och har enligt Los Angeles Times skickats som gåvor till olika kända amerikanska aktörer. Även en tröja har lanserats med ett citat från den nye vice-presidenten: ”I’m speaking” (”Jag talar”).

Meena Harris har försvarat sig mot anklagelser om att rida på sin mosters namn och kändisskap:

– Jag är min egen person med egna åsikter och egen plattform och egna mål, sade hon i en intervju med New York Times en dryg vecka innan mostern svors in som vice-president.

Vita huset ingriper

Jurister i Vita huset ser dock annorlunda på saken och har nu uppmanat Meena Harris att sluta att använda sin mosters namn för att bygga upp sitt varumärke.

– Vissa saker kan inte göras ogjorda, men med det sagt måste beteenden ändras, säger en källa inifrån Vita huset till Los Angeles Times.

Vice-presidentens familj har i ett uttalande utlovat sig ”att upprätthålla högsta etiska standard och det är Vita husets policy att vice-presidentens namn inte ska användas i anslutning till kommersiella aktiviteter som skulle kunna uppfattas som godkännande eller stöd”.

Huruvida Meena Harris med det uttalandet i ryggen kan fortsätta kommersialisera på sin vice-president till moster i form av direktcitat och tryck av Kamala Harris ansikte återstår att se – klart är att fler i Ovala rummet brottas med anklagelser om nepotism.

Broderskap utan gränser

I fallet för Joe Biden är det fråga om en yngre bror – Francis ”Frank” Biden – som är knuten till en juristfirma i Florida som i kölvattnet av Bidens presidenttillträde försökt knyta sig till Vita huset.

Den 20 januari, då Joe Biden svors in som USA:s nye president, körde juristfirman en tvåsidesannons i Daily Business Review där Bidenbrödernas ”nära relation” och ”liknande värderingar” underströks, rapporterar Washington Post.

Vita huset har inte kommenterat saken, men Washington Post understryker att brodern Frank Bidens tilltag – välkommet eller inte i Joe Bidens ögon – inte är första gången en familjemedlem förefaller ha vunnit fördelar på den nye presidentens position.

Under valrörelsen 2020 politiserade Donald Trump ofta Joe Bidens son Hunter Bidens förehavanden i Ukraina och Kina. Anklagelser om korruption och nepotism i mångmiljonklassen som Joe Biden bestämt avfärdat.

Ouppklarade omständigheter?

Joe och Hunter Bidens besök i Kina 2013 och potentiella inblandning i domstolsavskedanden i Ukraina 2015 var föremål för hätska debatter inför presidentvalet – en debatt som även drog fram genom amerikanska redaktioner. Journalisten Glenn Greenwald menar att en återhållsam journalistik förenade en nationell media som ”ivrigt ville att Biden skulle vinna”.

Tony Bobulinski, tidigare affärspartner till Hunter Biden och återkommande kommentator på Fox News, har i kommittéförhör visat mejl, telekommunikation och dokument som han menar stärker misstänksamheten att Hunter och James Bidens förehavanden i Kina 2017 – efter att Joe Biden stigit åt sidan som vice-president – var en direkt konsekvens av sin fars politiskt säkrade affärskontakter.

New York Times har granskat Bobulinskis material, men kan inte styrka hans slutsatser. Joe Bidens skattedeklaration ger inte heller någon ledtråd om inkomster från någon ny affärsverksamhet, vilket inte skulle vara olagligt i sig.

Vad som däremot återstår är omständigheter som fortsätter kasta ljus på familjen Bidens överlappande politiska respektive ekonomiska initiativ i flera länder världen över.

”Dokument visar också att de länder som Hunter Biden, James Biden och deras samarbetspartners planerade att rikta in sig på överlappade med nationer som Joe Biden nyligen hade varit involverad i som vice-president”, rapporterar New York Times.

Läs även:

Hur blir journalistiken efter Trump

När Fox News skrev historia

Tecken på spänningar mellan Biden och ”progressiva”

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.