Protesterna fortsätter i Myanmar. Bilden är från Rangoon. Foto: AP/TT

NYHETER

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Militären försöker mota missnöjet i Myanmar

Hundratusentals människor har fortsatt protestera mot militärens maktövertagande i Myanmar. Anspänningen är hög när soldater försöker skingra folkmassorna. Pansarfordon patrullerar i de stora städerna.

Av TT-Reuters

MYANMAR Vid en demonstration vid ett kraftverk i delstaten Kachin har soldater öppnat eld, vilket framgick av direktsändningar av händelseförloppet i sociala medier. Det framgår inte om det var skarp ammunition eller gummikulor. Kraftverket i fråga har fallit under militärens kontroll och kravallpolis har anlänt för att hjälpa till att stävja motståndet. Även vattenkanoner har använts.

– För några minuter sedan förstärkte Tatmadaw (militärens burmesiska namn) med militära pansarvagnar och nu har de börjat skjuta, säger en demonstrant som inte vill delge sitt namn, då denne befarar att det kan få konsekvenser.

Stopp i systemet

Protesterna på Myanmars gator sker för nionde dagen i rad. Militärjuntan försöker samtidigt motverka en jättestrejk inom landets offentliga sektor, där människor vägrar att arbeta inom en militärstyrd statsapparat.

Det är därför soldater har tagit kontroll över ett elkraftverk. Tåg i delar av landet står också still sedan arbetare vägrat att gå till jobbet, rapporterar lokala medier.

Redan dagarna efter maktkuppen slutade en stor del av Myanmars läkarkår att gå till jobbet, för att istället demonstrera. Detta sätter en särskild käpp i hjulet för systemet, då landet också tampas med en tilltagande smittspridning.

Juntan har hotat att bestraffa strejkare, men får måttligt gehör.

Många oppositionella har gripits nattetid när militären försöker kväsa motståndsyttringarna. Under natten till söndag patrullerade stora grupper av civila medborgare på gator i flera städer, som en motåtgärd för att visa sammanhållning.

Rullar ut fordon

Tidigt på söndagen marscherade människor genom landets städer med plakat och krav om att landets civila ledare Aung San Suu Kyi och andra folkvalda politiker ska släppas fria.

I huvudstaden Naypyitaw bildade bilar och motorcyklar konvojer och tutade sig fram på gatorna. I kuststaden Dawei slöt en orkester upp med folkmassan och trummade i takt.

I landets största stad Rangoon och i de regionala huvudstäderna Myitkyina och Sittwe har militären reagerat och skickat ut pansarfordon på gatorna. Det är första gången det sker sedan kuppmorgonen för nästan två veckor sedan, då soldater stationerades ut på viktiga platser i gryningen och höll en relativt låg profil.

USA:s ambassad varnar i ett budskap till amerikanska medborgare för ”militära förflyttnningar” i Rangoon och att det ser ut som att alla uppkopplingar till telefonnätet kommer att brytas under natten.

Fakta: Myanmar

Myanmar (tidigare Burma) ligger i Sydostasien och gränsar till Kina, Laos, Thailand, Bangladesh och Indien. Landet har en befolkning på närmare 54 miljoner, enligt beräkningar från 2018.

Landet koloniserades på 1800-talet av Storbritannien men blev självständigt 1948. Militären tog makten 1962 och styrde enväldigt fram till 2010, då en viss demokratisering inleddes. Konflikterna i delstaterna Shan och Kachin har pågått sedan 1948.

Den tidigare oppositionsledaren Aung San Suu Kyi får enligt författningen inte bli president och har formellt haft en särskilt inrättad post som nationell rådgivare. I praktiken har hon varit Myanmars egentliga civila ledare.

Militären har enligt författningen haft en fjärdedel av platserna i parlamentets bägge kamrar. De platserna tillsätts av överbefälhavaren.

Aung San Suu Kyi tilldelades Nobels fredspris 1991 för sin demokratikamp men har under sin tid i regeringsställning kritiserats hårt för att inte stoppa militärens agerande mot de muslimska rohingyerna.

Den 1 februari meddelade regeringspartiet NLD att flera personer ur ledarskiktet, däribland Aung San Suu Kyi gripits. Militären annonserade kort därefter att den tagit över makten i landet.

Källor: NE, Landguiden, AFP

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.