NYHETER:

De superrika blir snabbt rikare – medan fattigdomen ökar i pandemins spår

Rikast i världen antas Teslagrundaren Elon Musk vara, med en beräknad förmögenhet på nästan 300 miljarder dollar. Foto: TT/AP/Britta Pedersen

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

De superrika blir snabbt rikare – medan fattigdomen ökar i pandemins spår

Världens tio allra rikaste har fördubblat sina förmögenheter under pandemin – samtidigt som ytterligare 160 miljoner människor i världen har fallit ned i fattigdom. Det uppger hjälporganisationen Oxfam i en ny rapport som slår fast att de ekonomiska klyftorna varje dygn orsakar över 21 000 dödsfall.

Av Thalif Deen/IPS

EKONOMI | Enligt Oxfams nya rapport ”Ojämlikheten dödar”, har världens tio rikaste – som alla är män – mer än fördubblat sina redan enorma rikedomar under de senaste två åren.

Oxfams chef Gabriela Bucher säger att dessa tio personer skulle förbli rikare än 99 procent av jordens befolkning – även om de förlorade 99,9 procent av sina förmögenheter.

– Deras rikedomar än nu sex gånger så stora som de som innehas av världens 3,1 miljarder fattigaste invånare.

Hon betonar att det nu är hög tid att det genomförs insatser för att korrigera den ”obscena ojämlikheten” – bland annat genom beskattning. Oxfam konstaterar att pandemin har slagit hårdast mot världens fattigaste och marginaliserade grupper och även haft stora konsekvenser för jämställdhetsarbetet.

Enligt rapporten, som släpptes på måndagen i samband med att Världsekonomiskt forum i Davos inleddes, leder ojämlikheten i världen till över 21 000 människors död dagligen. Det motsvarar en persons död var fjärde sekund.

Oxfam menar att detta är en försiktig beräkning av dödsfall som orsakas av bland annat hunger och bristande tillgång till hälsovård i fattiga länder. I beräkningen ingår också dödsfall som inträffar på grund av klimatförändringar i länder med utbredd fattigdom.

Studien visar också att det finns 252 män i världen vars gemensamma förmögenhet är större än den samlade rikedomen hos den miljard kvinnor och flickor som bor i Afrika och Latinamerika.

Ben Phillips, författare till boken ”How to Fight Inequality”, säger till IPS att den nya rapporten bekräftar flera viktiga fakta om de djupa orättvisorna i världen.

– Det första är att ojämlikhet inte bara är ineffektivt och orättvist. Data visar att ojämlikheten också är dödlig. Det andra är att den ökar. Den främsta orsaken är nyliberalismen, men pandemin har nu kraftigt drivit på utvecklingen, säger han.

Ben Phillips betonar samtidigt att regeringar kan motverka utvecklingen – om de beslutar sig för att göra detta. Men för att detta det ska ske, menar han, måste vanligt folk organisera sig och ställa krav på det.

Enligt Oxfam har världens dollarmiljardärers rikedomar ökat snabbare under pandemin än under de föregående 14 åren.

– Miljardärerna har upplevt en strålande pandemi, säger Gabriela Bucher.

Hon menar att de enorma belopp som under pandemin har satsats för att rädda ekonomier till stora delar har gynnat de redan mycket rika som varit vinnare på börsen. Detta samtidigt som flera miljarder människor har blivit avskurna från de vaccin som var tänkta att få ett slut på pandemin.

– Resultatet är att alla former av ojämlikhet riskerar att förvärras, med dödliga konsekvenser.

Oxfam menar att världens regeringar omgående måste agera – bland annat genom att beskatta de växande förmögenheter som skapats under pandemin. Dessutom uppmanas världens rika länder att häva patenträtten på covid-19-vaccin – vilket skulle göra det möjligt för fler länder att producera säkra och effektiva vaccin.

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.