NYHETER:

Jair Bolsonaro går till mittenparti inför presidentval

Den politiskt hårt ansatta presidenten Jair Bolsonaro ansluter sig till mittenpartiet Partido Liberal. Foto: AP Photo/Eraldo Peres

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Jair Bolsonaro går till mittenparti inför presidentval

Av Klas Lundström

BRASILIEN | Den politiskt hårt ansatta presidenten Jair Bolsonaro ansluter sig till mittenpartiet Partido Liberal för att förbättra sina chanser att säkra en andra mandatperiod i nästa års presidentval, rapporterar nyhetsbyrån AP. 

Bolsonaro har gått två år som politisk vilde i den brasilianska partipolitiska skogen, något som gjort honom mer angripbar och mer utsatt för de pågående skandalutredningar och korruptionshärvor som berör såväl honom som hans familjemedlemmar. 

Bedömare ser den öppet högerorienterade populisten Bolsonaros anslutning till en politisk centerplattform kallad ”Centrão” (”Mitten”) som ett sätt att försöka locka nya väljargrupper än de som frälstes redan under hans första triumferande valkampanj 2018.

För Jair Bolsonaro är det emellertid också bråttom, det handlar om att vända trender. Den tidigare fängslade men numera frigivne ex-presidenten Lula da Silva leder nämligen stort inför presidentvalet som äger rum i oktober 2022. Lula da Silva var Brasiliens president mellan 2003 och 2010.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.