NYHETER:

Läget i Khuzestan ”mycket oroande”

Khuzestan, Iran. Foto: Yamaha5 

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Läget i Khuzestan ”mycket oroande”

Människorättsorganisationen Human Rights Watch menar att läget i Khuzestan i Iran är mycket oroande. I Khuzestan och flera andra provinser har nio personer dödats och många gripits i samband med protester mot en allvarlig vattenkris som också utlöst protester mot landets ledning. 

Av Bella Frank

IRAN Human Rights Watch uppmanar myndigheterna att ”omedelbart och ovillkorligen” släppa fredliga demonstranter och tillsätta en oberoende internationell utredning.

– Irans politiska ledares huvudsakliga respons till utbredda krav på grundläggande rättigheter har varit en okontrollerad repression, säger Tara Sepehri Far från Human Rights Watchs Iranavdelning och fortsätter:

– Bara en transparent utredning av demonstranternas död, att hålla säkerhetsstyrkorna till svars för missgärningar, och ett åtagande om att adressera de långsiktiga orsakerna till missnöjet kan ens börja adressera lokalbefolkningens förlorade förtroende för myndigheterna.

 Långvarig kritik

Demonstrationerna bröt ut den 15 juli och har spridits till flera andra provinser som Isfahan, Lorestan, och Teheran bland annat. Fram till den 28 juli hade människorättsorganisationer bekräftat åtminstone nio personer som dödats under protesterna, som antingen skjutits ihjäl eller som dött av skador som de åsamkats. 

Människor i den oljerika Khuzestan, hem för en stor del av den arabiska minoriteten, har länge kritiserat iranska myndigheter för vanskötsel av provinsens vattentillgångar, bland annat omfattande dammprojekt och överföring av vatten till andra provinser.

– Kriser av regeringsinkompetens, repression och ansvarsfrihet sammanfaller, vilket skador miljontals iranier dagligen, säger Tara Sepehri Far på Human Rights Watchs hemsida.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.