NYHETER:

Västpapuaner avfärdar ny autonomilag

En papuansk självständighetsaktivist under en demonstration i samband med 58-årsdagen av New York-avtalet utanför den amerikanska ambassaden i Jakarta i Indonesien i augusti förra året. Avtalet som undertecknades av Nederländerna och Indonesien 1962 innebar att Indonesien tog kontroll över Västpapua efter den nederländska kolonialmakten 1963. Foto: AP Photo/Dita Alangkara

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Västpapuaner avfärdar ny autonomilag

Indonesiens parlament har skyndat igenom en illa genomlyst och ej demokratiskt förankrad specialautonomilag för Västpapua. 

Kritiker som Tidningen Global har talat med vittnar om våldsamheter efter urartade demonstrationer och den nya autonomilagen, kallad Otsus, som ett svar på den senaste tidens sociala resningar och krav på en ny folkomröstning där västpapuaner tillåts ta ställning till självständighet eller fortsatt tillhörande till Indonesien.

Av Klas Lundström

VÄSTPAPUA Det indonesiska parlamentet har ratificerat en ny specialautonomilag för provinserna Papua och Västpapua – som tillsammans utgör västra ö-halvan av Nya Guinea, mer känd som Västpapua. 

Specialautonomin, även kallad Otsus, tar vid efter att Indonesiens snarlika – och av västpapuaner illa omtyckta – specialautonomilag som löpte ut tidigare i år efter att ha gällt i tjugo år.

Källor i Västpapua som Tidningen Global har talat med avfärdar och fördömer Indonesiens agerande. Stora demonstrationer ägde rum i västpapuanska städer inför det indonesiska parlamentets omröstning i Jakarta mer än 400 mil bort. 

– Det här är inte vad vi vill och det vet den indonesiska regeringen om. Vi vill ha en folkomröstning där vi själva får välja huruvida vi vill bli en självständig nation eller fortsätta tillhöra Indonesien – den som ägde rum 1969 var ett skämt och borde knappast anses vara legitim, säger en anonym källa till Tidningen Global.

FN godkände indonesisk annektering

Den folkomröstning som den indonesiska staten lutar sin legitima överhöghet över Västpapua på ägde rum 1969 och kallades ”Act of Free Choice”. Omröstningen övervakades och godkändes formellt av FN, men har ända sedan den dagen kritiserats av såväl västpapuaner som människorättsorganisationer eftersom endast 1 025 män och kvinnor tilläts delta. 

Männen och kvinnorna var utvalda av den indonesiska militären och röstade enhälligt för att Västpapua skulle ingå i den indonesiska republiken under vapenhot.

– Otsus är helt klart en produkt för Jakarta, av Jakarta, säger människorättsjuristen Veronica Koman till nyhetsbyrån Reuters. 

”Otsus – ett svar på folkets krav”

Veronica Koman är en prominent indonesisk förespråkare för västpapuanskt självstyre och sedan ett år tillbaka bosatt utomlands i exil. Hon menar att Otsus tvingades igenom utan adekvat konsultering från rättsliga organ och utan att västpapuanska regionala myndigheter fick en chans att ge sin syn på den. 

Klart är, menar källor som Tidningen Global har talat med, är att Otsus drivs igenom i den hastighet som nu sker för att den indonesiska regeringen, ledd av president Joko Widodo, vill kväsa de sociala resningar som ägt rum i Västpapua under de senaste åren.

– Vad som händer nu, allt som sker, är Indonesiens svar på västpapuaners resning och krav på tillgodosedda mänskliga rättigheter och en chans att bestämma över sin egen framtid, säger Markus Haluk, en av ledarfigurerna inom den civila självständighetsrörelsen ULMWP, till Tidningen Global.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.