Svetlana Tichanovskaja, i mitten, under en demonstration i Köpenhamn den 23 oktober 2020. Foto: Emil Helms/Ritzau/TT

Nyheter

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Landsomfattande strejk inledd i Belarus

Över 170 människor har gripits i Belarus efter att en landsomfattande strejk inletts på måndagen, uppger människorättsorganisationen Vjasna.

Av TT-AFP-Reuters

BELARUS Oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja hade gett Belarus auktoritäre ledare Alexandr Lukasjeko till söndagen på sig att ge upp makten, sätta stopp för våldet mot demonstranter och släppa politiska fångar. Om inte, varnade hon, inleds strejken.

Den sittande presidenten, som av oppositionen anklagas för valfusk i presidentvalet 9 augusti, ignorerade ultimatumet. Dessutom slog polisen till hårt mot demonstrationer i söndags, då över 500 personer greps.

”Anställda på statliga fabriker och företag, transport- och gruvarbetare, lärare och studenter har gått ut i strejk sedan i morse”, sade Tichanovskaja i ett uttalande på måndagsmorgonen.

Ännu saknas uppgifter på exakt hur många som deltar i strejken, Tichanovskaja själv säger att det rör sig om ”en ofattbar nivå av solidaritet” men har inte nämnt någon siffra.

En av dem som deltar i strejken är byggarbetaren Natalja Bezrukova.

Vi är mot Lukasjenko-regimen. Vi vill inte se fler dödas och förtryckas. Vi vill leva i ett fritt demokratiskt land, säger hon om beslutet att gå ut i strejk.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.