Zara Alvarez var människorättsaktivist, som del av nätverket Karapatan. Foto: Privat

Nyheter

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Aktivist mördad i Filippinerna

Ett nytt mord skakar om Filippinerna. Det är människorättsaktivisten Zara Alvarez som har skjutits ihjäl i det hårt våldsdrabbade landet. Under president Rodrigo Duterte karaktäriserar landets styre av auktoritarism och militarism. Miljö- och människorättsaktivister lever särskilt farligt.

Av Christin Sandberg

FILIPPINERNA Zara Alvarez mördades med sex pistolskott i huvudet av en person på motorcykel när hon var på väg hem. Hon var 39 år, lärare och människorättsaktivist, som del av nätverket Karapatan. Hon stod upp för markrättigheter och var fackligt engagerad på ön Isola di Negros, där hon försvarade jordbrukarna som arbetar och lever under hot, våld och även mördas för att de påstås tillhöra gerillan.

Under 2019 hade hon rapporterat om jordbrukare som mördats av militären, men ingen anmälan om brott togs upp. Även Alvarez själv hade anklagats för att sympatisera med beväpnade grupper och hon levde sedan flera år tillbaka under hot. Hon satt fängslade från oktober 2012 till juni 2014.

Människorättsalliansen Karapatan hävdar att staten är ”inblandad om inte direkt skyldig” till mordet på Zara Alvarez.

– Zara har länge varit måltavla för militären och polisen och för rättsliga trakasserier på grund av sitt outtröttliga och hängivna arbete för att försvara människors rättigheter, sade Karapatans generalsekreterare Crisitna Palabay i samband med mordet.

Zara Alvarez är inte ensamt offer.

Förra året mördades rekordmånga miljöaktivister, och allra flest i Filippinerna och Colombia. Det framkommer i den internationella miljö- och människorättsorganisationen Global Witness färska rapport. Det är individer som vågar stå upp för marken de bor på och naturen som omger dem som mördas när deras kamp hamnar i strid med stora ekonomiska intressen, ofta kopplade till skogsskövling, agro- eller utvinningsindustrin.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.