REPORTAGE:

Hälsan eller kulturen i köttlandet Paraguay

Inälvsmat finns också ofta på paraguayanska grillar och bord. Foto: Cecilia Rojas

REPORTAGE

Dela på facebook
Dela på twitter

Hälsan eller kulturen i köttlandet Paraguay

Majoriteten av Paraguays befolkning konsumerar nötkött på daglig basis, vilket överstiger de 500 gram per vecka som rekommenderas av Världshälsoorganisationen (WHO). Ett överskott – inramat i en diet fattig på frukt, grönsaker, spannmål och baljväxter, men desto mer rik på sockerarter, salter, kolhydrater och ultrabearbetade livsmedel – som leder till ökade antal av kroniska sjukdomar som fetma, högt blodtryck, diabetes och tjock- och ändtarmscancer.

Någon statlig överblick rådande befolkningens matvanor finns inte, men andra studier visar att paraguayanernas köttkonsumtion ökade kraftigt under covid-19-pandemins nationella nedstängning.

Av Norma Flores Allende/Paraguay

PARAGUAY Sebastián är en 28-årig student som bor i staden Luque. Som hängiven supporter av nötkött kan han inte tänka sig en daglig kost utan dess rikliga närvaro, trots de senaste årens prisstegring på den lokala marknaden.

Och liksom de flesta paraguayaner har Sebastián en hårt inpräntad vana: på söndagar kan han inte missa grillen , el asasdo, som han delar med sina föräldrar, syskon och ibland med andra släktingar. En ritual som i Paraguay är viktigare än att gå på söndagsmässa. Men likafullt anledningen till alltfler köttätare måste dra åt familjeekonomins livrem, vilken alltredan är prekär till följd av covid-19-pandemin.

Köttdominerat samhälle

I spektrumets motsatta ände finns Goldmundo, en 50-årig småföretagare som bor i staden Capiatá. I 20 år har han inte ätit någon typ av kött. Han antog vegetarianism som en livsstil av andliga skäl. Och fastän gatorna i huvudstaden Asunción är fulla av grillstånd , lomiterías,  och försäljning av empanadas säger Goldmundo att det  vegetariska matutbudet är ganska stort.

Goldmundos fall är dock ett undantag. Enligt de senaste uppgifterna från OECD ligger Paraguay på trettonde plats på listan över länder med den högsta konsumtionen av nötkött per capita – och överträffar länder med högre befolkning och BNP som exempelvis Storbritannien, Mexiko, Colombia och Ryssland. Den paraguayanska staten, å andra sidan, saknar exakt överblick om sin befolknings matvanor.

Den senaste nationella nutritionsundersökningen genomfördes 1965 och sedan dess har uppdateringen skjutits upp på grund av bristande budget, även om det nationella mat- och nutritionsinstitutet (INAN) mitt under rådande covid-19-karantän år 2020 genomförde en explorativ studie. Studien visade bland annat att 64 procent av paraguayanerna äter någon typ av kött varje dag och att denna konsumtion ökade med 18 procent i och med pandemin.

– Jag måste erkänna att jag är en köttätare, säger Sebastián och slukar ett revben i hemmet i Luque.

Ett grillstånd på avenyn Rodríguez de Francia, mitt på Mercado 4 i Asunción. Foto: Cecilia Rojas

Bristande forskning

Även om Paraguay länge har saknat exakta siffror om näringsnivåerna för sin befolkning  bekräftar Claralina Mendoza från översynsavdelningen av kroniska icke-smittsamma sjukdomar vid ministeriet för folkhälsa och social välfärd (MSPyBS) att det finns ”ett dietmönster baserat på nötkött” – ett mönster späckat med stora andelar mättat fett och kolhydrater, med lite inslag av frukt och grönsaker – vilket överensstämmer med exempelvis Sebastians dagliga kost.

Goldmundo å sin sida föredrar frukt, grönsaker och baljväxter i ett köttdominerat samhälle:

– I början hade jag svårare att anpassa mig. Sedan vande jag mig vid det och min miljö anpassade sig samtidigt till mig. Men det finns inga större konflikter med detta när seder och beslut respekteras, säger han.

Men en artikel i den vetenskapliga tidskriften Memorias del Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud de la Universidad Nacional de Asunción från 2018 indikerar dock att de vegetarianer som tillfrågades för denna studie i stor utsträckning uttryckte att de faktiskt hade blivit diskriminerade av den övriga befolkningen.

Vad Goldmundo och de tillfrågade i övrigt är överens om är att de anser att denna diet har medfört hälsofördelar:

– Fysiskt gav det mig mer flexibilitet, eftersom jag började träna dans också, säger han.

Överdriven konsumtion och sjukdomar

Nötkött har en unik charm, en makalös smak, menar Sebastián.

– Men jag vet också att läkare rekommenderar att man minskar sin konsumtion, till exempel vid höga värden triglycerider, urinsyra och kolesterol, tillägger han.

Så är nämligen fallet med hans far som i samtal med läkare fick föreslaget att dämpa sin köttmängd och göra årliga tester som endoskopi och koloskopi på grund av ökad cancerrisk.

Claralina Mendoza från ministeriet för folkhälsa och social välfärd påpekar att ”missbruket i konsumtionen av nötkött tillför ytterligare en riskfaktor för att utveckla sjukdomar”, vilka för närvarande är ganska utbredda i befolkningen i form av fetma, högt blodtryck, diabetes och olika cancertyper.

”Den första orsaken till för tidig död i Paraguay är cancer”, konstaterar hälsoministeriet i en rapport som kartlade Paraguays epidemiologiska situation för cancer under kalenderåret 2019. Det året dog 5 089 personer och den tredje vanligaste cancertypen – och den med högst dödlighet i hela landet – är kolorektalcancer, starkt knuten till konsumtion av bearbetat och rött kött.

”Bearbetat kött cancerframkallande”

Det internationella cancerforskningscentret (IARC) – och som tillhör WHO – har hittat tillräckligt med bevis för att klassificera bearbetat kött som cancerframkallande. Avgörande resultat är bland annat att 50 gram av daglig konsumtion av kött eller konserverade, köttbaserade preparat och såser kan härledas till en 18-procentig ökad risk för kolorektalcancer. Och när det gäller rött kött, inklusive kött av nötkreatur, klassificeras dessa av WHO som sannolikt cancerframkallande då tillgänglig bevisning alltjämt är begränsad.

IARC rapporterar därutöver att om ett orsakssamband mellan rött kött och tjock- och ändtarmscancer skulle visa sig existera skulle data tyda på att risken för kolorektalcancer ökar med 17 procent per varje 100 gram kött som konsumeras per dag.

Luz Céspedes, ordförande för Paraguays forskningscenter för koloproktologi, förklarar att tjocktarms- och ändtarmscancer är ganska aggressiva sjukdomar eftersom dessa ingår i den näst vanligaste orsaken till cancerdöd hos män och kvinnor. På grund av förändringar i befolkningens livsstil och ökad tillgång till hälsotjänster för diagnos har också upptäckten av denna sjukdom skjutit i höjden i Paraguay.

Luz Céspedes listar paraguayaners överkonsumtion av rött och bearbetat kött till de modifierbara riskfaktorerna – det vill säga de som inte är ärftliga. Tidig upptäckt är avgörande och för detta måste fokus ligga på förebyggande i form av exempelvis regelbunden fysisk aktivitet, regelbundna medicinska kontroller, en bibehållen normalvikt och en hälsosam kost, inklusive en minskning av köttkonsumtionen till måttliga nivåer.

Den populära rostbiffen, en rätt laddad med fett. Foto: Cecilia Rojas

 
”Perfekt köttstorm i Paraguay”

Den dåliga vanan att dagligen konsumera för mycket nötkött leder i ett sammanhang med skyhöga lokalmarknadspriser till att människor köper varor av lägre kvalitet, med större mängder fett och under desto mer ohälsosamma förhållanden. Och hälsoeffekterna är flera, menar Laura Joy, expert i klinisk nutrition och ordförande för det paraguayanska nutritionssällskapet.

Hon tillägger att den här trenden är starkt förknippad med viktökning och uppkomsten av metabola sjukdomar som fettrubbning, högt kolesterol och diabetes som orsakar hjärtinfarkt, stroke och cancer särskilt koloncancer.

De ohälsosamma förhållandena vid försäljningen av billigare kött utsätter också konsumenterna för hälsorisker, vilket har registrerats i flera forskningsartiklar från Asuncións nationella universitet. Till exempel fann en avhandling från fakulteten för veterinärvetenskap 2017 en hög grad av bakteriell kontaminering i nötkött till försäljning på den kommunala marknaden i staden San Lorenzo.

En annan avhandling från samma fakultet påpekade 2015 att alla prover av malet kött från stånd på den kommunala marknaden nr 4 i Asunción var kontaminerade med bakterier. Men riskerna finns dock inte bara på butikshyllorna, utan kommer snarare från köttbearbetningens anläggningar, något som framgår av denna avhandling och som påpekar att det finns slakterier utan vare sig veterinärkontroller eller upprättade hygienstandarder.

Minskad köttkonsumtion – nyckel till bättre hälsa?

WHO rekommenderar maximalt intag av 500 gram rött kött per vecka. Laura Joy vid det paraguayanska nutritionssällskapet förklarar att det innebär att man bara äter nötkött en eller två gånger i veckan och inte varje dag – vilket en stor del av befolkningen är van vid. Portionen motsvarar också den ungefärliga storleken på handflatan, mellan 120 till 150 gram.

Men – är dieter som vegetariska eller veganska tillräckliga? Laura Joy rekommenderar dem inte explicit, även om hon förstår de etiska skälen och betonar att de som anammar dessa dieter måste ha professionell tillsyn för att undvika brist på exempelvis vitamin B12, kalcium, järn och zink.

Det är emellertid värt att nämna en studie publicerad av Chiles nutritionssällskaps tidning 2020, där lakto-ovovegetarianer i huvudstadsregionen Asunción som inte konsumerar kött, men som konsumerar derivat som mjölk och ägg – och veganer – som inte konsumerar varken kött eller derivat. Resultatet av studien visade att deltagarna faktiskt uppvisade brister på kalcium, järn, vitamin B12, fiber och andra. Därför varnades det för att dessa matformer inte är hälsosamma alternativ för specifika populationer som barn, gravida kvinnor och äldre vuxna.

Men trots sina begränsningar har den köttfria kosten likväl positiva aspekter.

– Det är klart att den här typen av kost är förknippad med en lägre frekvens av hjärt- och kärlsjukdomar och cancer, men det finns inga bevis för att det verkligen beror på frånvaron av kött. Det beror på att det finns en större mängd frukt, grönsaker, fibrer och antioxidanter. I den aspekten är den mycket hälsosammare än dieter som vår, med mycket kött, stärkelse, nudlar, ris, bröd, kallskuret och lite frukt och grönsaker, förklarar Laura Joy.

Ett stånd som säljer grillat kött i staden Lambaré. Söndagsgrillningen är nästan religiös för den paraguayanska befolkningen. Foto: Cecilia Rojas

Köttskatt en lösning?

Med tanke på hälso- och miljökonsekvenserna av missbruket av nötköttsintag har forskare och regeringar i den rika delen av världen föreslagit strategier för att minska köttkonsumtionen. Forskare från Oxforduniversitetet har rekommenderat den brittiska regeringen att ålägga en 14-procentig skatt på rött kött och 79 procent på bearbetat kött.

I Danmark minskade konsumtionen av mättade fetter under 2011 och 2012 med 15 procent genom en skatt riktad mot just produkter med ett högt innehåll av nämnda fetter, inklusive malet kött, vilket framgår av en undersökning gjord av vetenskapstidskriften Science.

Trots att Goldmundo är vegetarian inser han att köttkonsumtion kan vara viktigt med tanke på en persons aktivitet. Sebastián å sin sida medger en viss befintlig oro när han ser sin fars hälsoproblem – det kanske helt enkelt är dags att börja äta mindre kött.

Exempelvis kan storleken på nästa stekportion vara mindre och åtföljas av en rejäl grönsakssallad.

***

Artikeln publicerades ursprungligen i den paraguyanska tidningen HíNa.

Översättning från spanska: Klas Lundström

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.