REPORTAGE:

Många strejker i USA under ”strejktober”

Anställda vid John Deere strejkar torsdagen den 14 oktober 2021 i Davenport, Iowa. Över 10 000 John Deere-anställda började strejken klockan 11:59 på onsdagen. Foto: Meg McLaughlinQuad City Times via AP/TT

REPORTAGE

Dela på facebook
Dela på twitter

Många strejker i USA under ”strejktober”

Oktober ser ut att bli en månad full av strejker i USA. Flera är redan igång, andra är på väg att bryta ut och månaden har utlysts som ”strejktober”. Brist på arbetskraft i kombination med hårda villkor för många arbetare under pandemin har inneburit att många kräver bättre villkor. Nationalekonomen Robert Reich menar att man till och med kan tala om en rikstäckande men icke utlyst generalstrejk.

Av Bella Frank

USA | I torsdags gick 10 000 arbetare vid traktorföretaget John Deere ut i strejk på 14 fabriker i delstaterna Iowa, Illinois, Kansas, Colorado och Georgia, efter att deras fack The United Auto Workers (UAW) och arbetsgivaren inte enats i förhandlingarna. Strejken är den största i USA på två år. Många arbetare på John Deere har under pandemin tvingats jobba mycket övertid och väljer nu att sätta ner foten.

– Hela nationen kommer att titta på oss. Om vi tar ställning här för oss själva, våra familjer och för grundläggande mänsklig välgång så kommer det att göra skillnad för hela tillverkningsindustrin. Låt oss göra det, vi får inte låta oss bli hotade, säger Chris Laursen som jobbar som målare vid John Deere till tidningen The Des Moines Register.

”Strejktober” speglar en allmänt stigande konfliktnivå på den amerikanska arbetsmarknaden, det har skett en viss uppgång i strejker och andra konfliktåtgärder de senaste åren även om det är svår att få en korrekt överblick över antalet strejker eftersom The Bureau of Statistics bara följer arbetsnedläggelse som omfattar tusen eller fler arbetare.

Ökat antal strejker

Men redan innan covid-19-pandemin sågs flera omfattande strejker och under 2018 och 2019 var det fler arbetare som gick ut i strejk än på årtionden – antalet strejkande var lika högt som under 1980-talet. 2019 strejkade bland annat 25 000 lärare och annan skolpersonal i Chicago i fjorton dagar, en strejk som var en del av en större strejkvåg just bland lärare som gick ut i konflikt i flera olika städer och delstater. Hösten 2019 gick också ett stort antal bilarbetare anslutna till United Auto Workers ut i en strejk som varade i 40 dagar.

– Det här är något som började för några år sedan. Men de nuvarande strejkerna är definitivt större än vad vi typiskt har sett de senaste årtiondena, säger Alex Colvin vid the Industrial and Labor Relations School at Cornell University till NPR.

Han pekar också på det fenomen allt fler har uppmärksammat den senaste tiden: Att arbetare och fack känner sig stärkta och att många arbetare befinner sig i ett läge där man antingen slutar eller kräver bättre villkor.

– Företag tvingas göra mer för att anställa arbetare. De erbjuder anställningsbonus, bättre [förmåns-]paket för att anställa arbetare. Baksidan är att för att behålla dina befintliga arbetare och hålla dem nöjda så måste du göra mer. Så vi börjar äntligen se viss förbättring på lönefronten, säger Colvin till NPR.

Svår underbemanning

Ett par veckor innan John Deere-arbetarna lade ner arbetet gick gick omkring två tusen sjukvårdsarbetare ut i strejk i Buffalo i delstaten New York efter att förhandlingarna mellan facket Communication Workers of America och arbetsgivaren Catholic Health System som äger sjukhuset Mercy Hospital strandade. Konflikten gäller löner men också problemet med underbemanning på sjukhuset som de anställda menar innebär att man inte kan ge patienterna tillräckligt god vård.
– Vi är målmedvetna – behandla oss rättvist tack, säger den legitimerade sjuksköterskan Elaine Gudio som går strejkvakt och som har jobbat på sjukhuset i 35 år till den lokala tv-stationen WKBW.

Underbemanningen har blivit än värre under covid-19-pandemin och det ökade vårdbehovet men de som nu strejkar betonar att detta är ett problem som går betydligt längre tillbaka i tiden:
– Det här skedde före covid. Det här sätter det bara mer i ljuset – hur dåligt bemannade vi är för att vårda våra patienter i den här byggnaden.

I förra veckan rapporterades också att arbetsgivaren tagit in strejkbrytare för att utföra personalens arbete, och som i vissa fall uppges sakna legitimation. Det inhyrda bemanningsföretaget ska också sakna de tillstånd som krävs av delstaten. Det föranledde delstaten New Yorks justitieminister Letitia James kontor att skicka ett varningsbrev, men arbetsgivaren Mercy Hospital hävdar att all deras ”ersättningspersonal” har tillstånd att arbeta i delstaten.

Uppdelning i a- och b-lag

En annan grupp sjuksköterskor och andra sjukvårdare som kan vara på väg ut i strejk är fackligt anslutna anställda av Kaiser Permanente, ett sjuk- och hälsovårdskonsortium som driver flera sjukhus och kliniker i Kalifornien och Oregon. Facket röstade förra månaden ja till att gå ut i strejk, vilken dock inte har brutit ut ännu, men som i så fall kommer att omfatta hela 24 000 personer.

Facket motsätter sig dels lägre löneförhöjningar än tidigare liksom att arbetsgivaren vill införa två nivåer för de anställda där de nu anställda får ha kvar sina lönenivåer och förmåner, men de som anställs 2023 och därefter kommer att få betydligt sämre löneläge vilket innebär att arbetsstyrkan delas upp i två lag.

– Ett tudelat system är rätt drakoniskt i och av sig självt. För det börjar med att betala arbetare betydligt mindre än de nuvarande anställda, det skapar splittring, säger Jane Carter, arbetsmarknadsekonom som förhandlar för sjuksköterskefacket till NPR och uppger att de nyanställda kan komma att få mellan 29–39 procent mindre i lön.

– Så de skapar då vad som i grunden är en uppsättning andra klassens arbetare.

Denna uppdelning av arbetare på en och samma arbetsplats finns också med i konflikten som råder på Kellogg’s – där arbetare gick ut i strejk för snart två veckor sedan. De protesterar både mot den extrema övertid många tvingats till under pandemin för att tillgodose den ökade efterfrågan på Kelloggsprodukter under samma tid men företaget vill liksom vårdkonsortiet Kaiser Permanente dela upp arbetsstyrkan i två lag där redan anställda kommer att ha bättre villkor än de som anställs framöver.

”Rikstäckande generalstrejk”

Dessa strejker pågår samtidigt som förra månaden bara innebar en svag tillväxt av nya jobb och många anställda försvann också ur arbetskraften, framför allt kvinnor. Uppskattningsvis 300 000 kvinnor försvann under september från arbetsmarknaden vilket delvis förklaras av den dåliga barnomsorgen i landet liksom att kvinnor tar stort ansvar för att vårda sjuka familjemedlemmar i ett USA som trots sjunkande smitto- och dödstal fortfarande är hårt drabbat av pandemin.

Medan många experter, medier och tankesmedjor fokuserar på den svaga tillväxten av jobb menar Robert Reich, nationalekonom och tidigare arbetsmarknadsminister att detta kan bero på i grunden positiva förklaringar – att när många arbetsplatser och arbetsgivare öppnar upp allt mer efter de senaste arton månadernas nedstängningar och störningar i produktionen och skriker efter arbetskraft är det många arbetare som inser att man har större möjlighet att ställa krav.

Enligt Robert Reich har amerikansk media i stort missat nyheten ”Att amerikanska arbetare nu spänner musklerna för första gången på flera årtionden”. Han går betydligt längre än de som kallar oktober för ”strejktober” och kallar det som pågår nu för en generalstrejk. ”Man kan säga att arbetare utfärdat en rikstäckande generalstrejk till dess att de får bättre löner och förbättrade arbetsvillkor”, skriver han i en opinionsartikel i The Guardian och pekar på de många pågående och annalkande strejkerna i landet.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.