NYHETER:

Repressalier och hot mot FN-källor

Veronica Koman, indonesisk människorättsaktivist som till följd av trakasserier, hot och förföljelse för sin uttalade kritik mot Indonesiens hantering av Västpapua tvingats lämna landet för en exiltillvaro i Australien. Foto: SNS

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Repressalier och hot mot FN-källor

Av Klas Lundström

 

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER | FN:s råd för mänskliga rättigheter (UNHRC) konstaterar i en ny rapport att 240 personer som på olika sätt har bistått världsorganet med uppgifter, vittnesmål eller tagit kontakt har hotats, övervakats eller tvingats utstå repressalier.

 

Rapporten skönjer fyra trender som på olika sätt tycks utgöra grunden i staters försök att tysta enskilda individer som lyfter olika situationer för mänskliga rättigheter direkt med FN.

 

Ett av många dokumenterade fall i rapporten är Veronica Koman, indonesisk människorättsaktivist som till följd av trakasserier, hot och förföljelse för sin uttalade kritik mot Indonesiens hantering av Västpapua tvingats lämna landet för en exiltillvaro i Australien.

 

”Stater rättfärdigar sin vägran att ge FN tillträde att arbeta och samla in fakta genom att peka på lagstiftning, såsom kontraterrorism och andra säkerhetsargument”, konstaterar rapporten.

 

Det senaste årets covid-19-pandemi är det senaste i raden av argument för stängda dörrar gentemot FN:s människorättsutredare, summerar rapporten.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.