NYHETER:

Schweiz röstar emot förbud mot bekämpningsmedel

Jordbrukssektorn har motsagt sig ett förbud som de menar skulle innebära minskad inhemsk jordbruksproduktion och högre matpriser. Foto: Genta/Flickr

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Schweiz röstar emot förbud mot bekämpningsmedel

Av Klas Lundström

SCHWEIZ Schweiziska väljare har röstat ner ett förslag att förbjuda bekämpningsmedel vid gårdar och i trädgårdar. Förslaget initierades av Future 3, en rörelse som verkar för ett bekämpningsmedelsfritt Schweiz.

– Bekämpningsmedel har stor påverkan på vår hälsa och det kan inte fortsätta så här, sa rörelsens talesperson Dominik Waser inför valdagen, rapporterar New York Times.

Avfärdandet av förslaget vann stor majoritet och blev en seger för såväl regering som jordbrukssektorns cirka 50 000 gårdar, vilka enhälligt motsagt sig ett förbud som de menar skulle innebära minskad inhemsk jordbruksproduktion och högre matpriser.

Försäljningen av bekämpningsmedel minskar redan i takt med att jordbruket genomgår en metamorfos. En som märker av det nya landskapet är chokladindustrin, som förblir beroende av kakaoimport.

– Vi stödjer förslagets kärna, att reducera bruket av bekämpningsmedel, säger Urs Furrer, chef för chokladtillverkarorganisationen Chocosuisse, rapporterar New York Times.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.