NYHETER:

Oljejätte beordras halvera sina koldioxidavtryck

Milieudefensies chef Donald Pols håller i domen efter att nederländsk domstol dömt Shell till att drastiskt minska sina koldioxidutsläpp. Foto: AP Photo/Peter Dejong

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Oljejätte beordras halvera sina koldioxidavtryck

Av Klas Lundström

NEDERLÄNDERNA En holländsk domstol har beordrat Royal Dutch Shell att drastiskt minska sina koldioxidutsläpp. Domstolsbeslutet framhålls som ett potentiellt juridiskt prejudikat för energibolag världen över, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. 

Fram till 2030 ska Shell minska sina koldioxidutsläpp med 45 procent, beslutar domstolen. Shell har uttryckt ”besvikelse” över utfallet i fallet som fått namnet ”Milieudefensie”. 

De nya direktiven infaller också i en tid då energibolag knutna till fossila bränslealternativ upplever allt större tryck från lagstiftare, marknad och allmänhet att reducera sin klimatpåverkan och anamma mer hållbara affärsmodeller.

– Det här är onekligen det viktigaste klimatförändringsrelaterade beslutet hittills. Det visar att bolag och inte bara regeringar kan bli måltavlor för strategiska rättstvister som strävar efter att driva fram beteendeförändringar, säger Tom Cummins, tvistlösningspartner vid advokatfirman Ashurst som drivit fallet mot Shell, rapporter Reuters.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.