NYHETER:

Tortyr och dödsfall i coronakrisens Paraguay

Tusentals paraguayaner reser till USA för covid-19-vaccin. Ett fenomen som lokala medier döpt till ”vaccinturism”. Foto: TT/AP Photo/Jorge Saenz
 

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Tortyr och dödsfall i coronakrisens Paraguay

De som kan lämnar Paraguay för att vaccinera sig i USA – ett fenomen som lokala medier döpt till ”vaccinturism”. Anledningen är Paraguays kollapsade sjukvårds- och hälsosektor samtidigt som landet noterar stigande covid-19-dödsfall. 

Allt i ett politiskt kaos där mänskliga rättigheter kränks av en militärapparat som trappar upp gripanden, operationer och utomrättsliga avrättningar av utländska medborgare.

Av Norma Flores Allende/Paraguay

PARAGUAY Det kustfria landet i centrala Sydamerika har genomlidit en alltmer djupgående hälso-, socioekonomisk och politisk kris i över en månad. Både offentliga och privata sjukhus har kollapsat och tisdagen den 13 april slogs rekordet för dagliga dödsfall i covid-19 – 89 personer. 

En siffra som väntas stiga. När det gäller vaccination mot covid-19 hamnar Paraguay sist i Sydamerika och i den södra amerikanska hemisfären endast bättre än Honduras. Något som medfört att många vänder blicken annorstädes. 

Lokala medier rapporterar om en betydande ökning av människor som reser till USA i vad som kallas ”vaccinationsturism”. Över 1 200 paraguayaner reste till USA endast mellan mars och mitten av april. På listan över resenärer återfinns såväl viktiga affärsmän som anhöriga till statliga tjänstemän.

Politiskt kaos

En utveckling som sker i ett land med kontinentens sämsta hälso- och sjukvårdssystem. En hälsokollaps som förvärras av brist på och spekulation i priser på läkemedel och medicinska förnödenheter. Lokala medier rapporterar även hur paraguayanska familjer följaktligen vänder sig till apotek i argentinska gränsstäder för att fylla på sina förråd.

På politisk nivå kvarstår krisen således i Paraguay. Efter protesterna mot vad som har blivit känt som ”den paraguayanska marschen” (Se Tidningen Global #295) arresterades tre personer på godtyckliga former: ​​universitetsstudenterna Vivian Genes och Pedro Areco samt aktivisten Luis Trinidad.

I mitten av april befinner sig dessa tre alltjämt i husarrest. Det finns därutöver två ytterligare åtalade personer – Arnaldo Martínez och Enrique Agüero – som står under arresteringsorder. Martínez och Agüeros anklagas för att utsatt tredje person för risker, för att ha stört den allmänna ordningen samt skadat allmän egendom.

Avrättningar, försvinnanden, tortyr

Men utvecklingen i Paraguay slinker inte obemärkt förbi sin omvärld. Grannlandskommissionen Argentinas uppdrag för mänskliga rättigheter har varit i Paraguay för att utreda tortyr och utomrättsliga avrättningar av de argentinska medborgarna Lilian Mariana och María Carmen Villalba.

Mariana och Villalba dödades av den paraguayska armén under en militärinsats den 2 september 2020. I december samma år försvann även de paraguayska tonåringarna Carmen Elizabeth ”Lichita” Oviedo Villalba – rättsfall som visat sig vara starten på en nedåtgående spiral för mänskliga rättigheter i Paraguay.

Den 30 mars utfärdade USA:s utrikesdepartement en rapport som underströk allvaret i situationen för de mänskliga rättigheterna i Paraguay, bland annat med hänvisning till situationer som mord utförda av militära styrkor, tortyr och godtyckliga kvarhållanden från polisen, utbredd korruption samt brist på garantier för journalister att fritt utöva sitt arbete.

Översättning: Klas Lundström

Läs även:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.