Daria Apachontjitj fick all sin tekniska utrustning, såsom dator och telefon beslagtagen, i en husrannsakan som varade i nästan åtta timmar. Foto: Privat

INTERVJUN

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Stämplad som utländsk agent

Den feministiska performancekonstnären Daria Apachontjitj sattes nyligen upp på de ryska myndigheternas officiella lista över ”utländska agenter”. I slutet av januari utsattes hon dessutom för en lång husrannsakan med påföljande polisförhör. 

Av Pelle Sunvisson

RYSSLAND –Det är sista söndagen i januari och polisen är på väg att bryta sig in i Daria Apachontjitjs hem i Sankt Petersburg. De beslagtar omedelbart all teknisk utrustning, datorn, telefonerna – både de fungerande och de sedan länge avskrivna. Husrannsakan varade nästan åtta timmar och de efterföljande förhören i ytterligare fyra. På bilderna av den uppochnedvända lägenheten går den knappast att känna igen.

  Jag är ännu inte formellt misstänkt för något, men det kan ändras när som helst. De tog in mig som vittne, påstod att det var några som störde trafiken under förra veckans protester och ville veta var jag hade varit och vad jag hade sett, säger Daria Apachontjitj.

De protester Daria Apachontjitj pratar om är de som utbrutit i samband med gripandet av oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj efter hans återkomst till Ryssland. Under förhören använde Daria Apachontjitj sin konstitutionella rätt att inte vittna mot sig själv.

– De gick igenom varenda bild och text, varenda plakat och serietidning, och tog allt med ord som ”Ryssland” och ”makt”. Det rent feministiska lämnade de den här gången.

Vem som helst kan åtalas

Det är ett krasst konstaterande. Vad som får rättsligt efterspel och vad som tillåts passera är i Ryssland sällan en fråga om lagens bokstav. Daria Apachontjitj tror själv att känslan av att vem som helst kan åtalas för vad som helst är något den nuvarande ryska ledningen eftersträvar. Det senaste året har vem som helst allt oftare varit just Daria Apachontjitj.

Förutom att hon dömts för deltagandet i ”Vulvabaletten” till stöd för den pornografiåtalade konstnären och aktivisten Julia Tsvetkova och till följd av det förlorat sitt arbete hos Röda korset som ryskalärare för flyktingar, uppfördes Daria  Apachontjitj strax före nyår tillsammans med fyra andra privatpersoner – journalister och aktivister – på myndigheternas officiella lista över ”utländska agenter”.

Intervjun görs när de är i säkerhet hemma hos en vän, har fått tvätta av sig den särskilda sorts smuts som kommer av stress och förtryck, och de ska ta tag i städningen av den kaotiska lägenheten först nästa dag. Daria Apachontjitj väger riskerna med att stanna mot svårigheterna med att flytta och syftar inte längre på att byta en lägenhet mot en annan.

– Jag hade lovat mig själv att så länge jag inte blev åtalad skulle jag stanna i Ryssland. När jag blev det, lovade jag mig att så länge jag åtminstone fick röra mig fritt skulle jag stanna. Så blev jag utnämnd till utländsk agent och tänkte att så länge de inte kom hem till mig skulle jag stanna. Nu vet jag inte var nästa gräns går.

Utländska agenter

– Tidigare har bara organisationer och medier blivit klassade som utländska agenter. Det var medier som var kritiska mot Putin och som påstods ha tagit emot pengar från utlandet. Den här gången hade de valt ut fem privatpersoner och jag var en av dem. Nu måste allt jag skriver, varenda post och kommentar i sociala medier, och allt som andra skriver om mig inledas med ett långt meddelande om att jag är utländsk agent. Lagen reglerar allt från teckenstorlek på meddelandet till deklarationskrav, men ingen har ännu gett en officiell förklaring till varför just jag förts upp på listan.

Om det är feminismen eller antimilitarismen, konsten, aktionerna eller stand-upen, betalningarna för lektioner utförda online eller gåvorna från vänner utomlands, viljan att statuera exempel eller taktiken att slå slumpmässigt, en långsiktig plan eller en plötslig impuls hos någon styrande som fällt avgörandet, är svårt att säga och Daria Apachontjitj drar sig också från att dra några säkra slutsatser.

– Det galnaste är att jag som privatperson förts upp på en lista över ”massmedier som fyller en roll som utländska agenter” och för det kräver myndigheterna att jag öppnar ett medieföretag och på så sätt blir ett massmedium. I korthet är det alltså bättre att bli utpekad som utländsk agent hos er än hos oss.

”Har ingen annan”

Eftersom husrannsakan mot hennes hem tycks kopplad till protesterna till stöd för Navalnyj, kommenterar hon även hans betydelse för Ryssland.

– Navalnyj, ja, för några år sen ställde vi genom en feministisk plattform en rad frågor till honom. Det handlade om saker som abort, våld i hemmen och lika löner. Han svarade inte och har visat att han inte alls förstår de frågor som är viktiga för mig.

– Samtidigt vill jag inte underskatta honom och det arbete han gör mot korruption. Han visar vart pengarna tar vägen. Det skulle han kunna göra i en framtida regering också. Att folk protesterar för honom nu beror på det och på att vi inte har någon annan. I Ryssland finns ingen opposition.

* Pelle Sunvisson känner Daria Apachontjitj sedan de båda deltog i en fredsövning på Åland.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.