Det ryska skeppet Akademik Tscherski som jobbar med bygget av Nord Stream 2 ligger för ankar i Tyskland. Den tyska regeringen pressas för att utöva påtryckningar på Ryssland vad gäller oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj, och innan han avgick införde Donald Trump sanktioner mot ryska fartyg inblandade i bygget av Nord Stream 2. Foto: Jens Buettner/dpa via AP

NYHETER

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

USA-sanktioner mot Nord Stream 2

Dagen före Joe Bidens tillträde som USA:s president införde den avgående Donald Trump sanktioner på ryska fartyg inblandade i bygget av Nord Stream 2. Beslutet kan ge konsekvenser och ifrågasätter andra energipolitiska beslut – bland annat Bidens väntade stopp om Keystone XL – med potentiella globala geopolitiska följder.

Av Klas Lundström

TYSKLAND USA har informerat Tyskland om sina planer på att sanktionera ryskägda fartyg involverade i bygget av Nord Stream 2, rapporterar New York Times. Bygget av gasledningen i Östersjön mellan Ryssland och Tyskland är till 94 procent färdigställt, men ihållande hot om sanktioner mot ryska bolag har fördröjt projektet ända sedan 2019.

– Vi mottar nyheten och beklagar den, säger en talesperson för det tyska energiministeriet, rapporterar Reuters.

Sanktionerna trädde i kraft i tisdags – dagen före det formella presidentbytet i USA – och är de första av en rad åtgärder som USA har för avsikt att införa mot ryska intressen kopplade till Nord Stream 2. USA:s agerande sker samtidigt som källor uppger till kanadensiska myndigheter att landets tillträdande president Joe Biden har för avsikt att under sin första dag i Vita huset sätta stopp för olje- och gasledningen Keystone XL (se Tidningen Globals rapportering).

Reformerad energipolitik

Joe Bidens beslut och agerande är inte bara en politisk signal om en reformerad energipolitik, utan även ett högt spel där USA:s fortsatt skyhöga energiefterfrågan i större utsträckning kan bli beroende av import från Opec-länder.

– Världens oljeefterfråga kommer inte förändras oavsett Keystone XL blir verklighet eller inte, säger Dennis McConaghy, tidigare chef för energibolaget TransCanada, till Global News.

För Rysslands räkning innebär sanktionerna ett hårt slag inte bara mot Nord Stream, utan även deras relationer med Tyskland – vilka har försämrats i sviterna av giftskandalen kring Aleksej Navalnyj, den ryske oppositionspolitiker som omgående greps efter sin hemkomst till Moskva.

Potentiella dominoeffekter

USA:s sanktioner kan även innebär halt i Tysklands avveckling av kol och kärnkraft i en tid då landets förnybara energiproduktion inte är tillräckligt utbyggd för att möta energiefterfrågan.

Huruvida den nytillträdde presidenten Joe Biden kommer att låta sanktionerna ligga kvar över de ryska Nord Stream-skeppen är en öppen fråga, sett till hela den politiska dominoeffekt Trumpadministrationens agerande kan ge.

– Arresteringen av Navalnyj har ökat pressen på Tyskland att själva stoppa projektet, säger Julia Friedlander, geoekonom vid Atlantic Council, till New York Times.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.