Efter att graffiti sprayades på väggar i lojalistiska områden i Belfast drogs tullkontroller vid den Irländska sjön temporärt in. EU:s aktiverande av artikel 16 i Nordirlandsprotokollet i förra veckan orsakade ilska över partigränserna i Nordirland. Foto: AP Photo/Peter Morrison

NYHETER

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Ökade spänningar i Nordirland efter EU-blunder

EU:s aktiverande av artikel 16 i Nordirlandsprotokollet i förra veckan tog den irländska regeringen på sängen och väckte stor ilska över partigränserna på Nordirland. Trots att EU några timmar senare drog tillbaka beslutet var skadan redan skedd. Hamnkontroller hävdes tillfälligt i Belfast i början av veckan efter hot, och i tisdags meddelade Nordirlands Democratic unionist party att de kommer att göra allt i sin makt för att få bort Nordirlandsprotokollet.

Av Bella Frank

BREXIT EU:s agerande i förra veckan, då unionen under några timmar verkade vilja sätta stopp för vaccinleveranser från EU till Nordirland, blev vatten på Democratic unionist partys (DUP) kvarn om att Nordirlandsprotokollet är skadligt för Nordirland. I tisdags meddelade partiet att man kommer att samarbeta med andra unionister för att få bort det. DUP vill i sitt fempunktsprogram bland annat att varor och produkter som endast ska användas och konsumeras i Nordirland ska undantas kontroller och pappersexercis.

– Lösningen som de kom fram till fungerar inte, säger Jeffrey Donaldson från DUP i BBC:s The Nolan Show.

Nordirlandsprotokollet är dock ingen liten detalj, och att ta bort det helt är ”helt orealistiskt” enligt den irländska utrikesministern Simon Coveney:

– Det kommer inte att hända. Irland, Storbritannien och EU är juridiskt bundna till att implementera protokollet enligt ett internationellt avtal. Det är också viktigt att säga att protokollet inte är det största problemet här, problemet orsakas av brexit och den typ av brexit som den brittiska regeringen ville ha och insisterade på. Det fanns alternativ som hade varit mycket enklare att implementera, säger han till RTÉ Radios Morning Ireland.

Kontroller drogs in

Igår onsdag diskuterades det spända läget i samtal mellan EU-kommissionen och Storbritannien, bland annat kräver Storbritannien att flera varor som nu kontrolleras i Irländska sjön ska undantas och att övergångsperioder för när kontroller ska upprättas ska förlängas. Michael Gove, biträdande brittisk premiärminister, vill undanta varor som brittiska färdigrätter från kontroller under en längre period, och vill också att husdjur ska kunna transporteras obehindrat mellan Nordirland och övriga Storbritannien liksom att jord och plantor ska kunna tas med till Nordirland.

Spänningarna ökade ytterligare under helgen när hot sprayats mot dessa kontroller på väggar i Belfast, och i tisdags beslutade lokalmyndigheterna i Belfast och Larne att dra tillbaka tullkontrollanterna av säkerhetsskäl. Även EU:s tullkontrollanter drogs tillfälligt tillbaka. Enligt den nordirländska polisen har hotbilden höjts sedan årsskiftet då kontrollerna introducerades, men hoten är enligt polisen inte kopplade till paramilitära grupper. Att kontrollerna drogs in så pass snabbt visar också på skörheten i systemet med kontrollerna vid Irländska sjön.

EU trappade upp

Det var i fredags eftermiddag som spänningarna mellan Storbritannien och EU kring Astra Zenecas vacciner trappades upp kraftigt och oväntat när det meddelades att EU aktiverat artikel 16 i Nordirlandsprotokollet. Detta i syfte att förhindra av vaccinkomponenter från labb i EU skulle kunna transporteras via Nordirland till övriga Storbritannien, ett agerande som EU vidtog då Astra Zeneca aviserat att avsevärt färre leveranser av vaccin till EU är att vänta under våren.

Men att EU-kommissionen skulle svara med aktiverandet av Nordirlandsprotokollet var minst sagt oväntat då det bara är tänkt att användas i ”allvarliga” fall, ett begrepp som dock inte närmare definieras. Nordirlandsprotokollet innebär att varor från EU kan transporteras till Nordirland utan kontroller då Nordirland ingår i unionens inre marknad och följer EU:s tullregler. Protokollet var en stötesten i de långa förhandlingarna som följde på brexit men finns med i Storbritanniens avtal med EU för att garantera att ingen hård gräns upprättas på den irländska ön, något som skulle kunna hota fredsavtalet Good Friday agreement från 1998.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.