Kravallpolis bär undan demonstrant under kravallerna i Marseille. Foto: TT/AP/Daniel Cole

NYHETER

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Tiotusentals demonstranter mot ny säkerhetslag i Frankrike

Tiotusentals fransmän gick på lördagen ut i flera stora städer runtom i landet i protest mot en ny säkerhetslag. Den innebär att det blir ett brott att sprida bilder på polisen. I Paris där minst 46 000 personer samlats, svarade polisen med att skjuta tårgas mot demonstranterna.

Av Christin Sandberg/Italien

FRANKRIKE Det kontroversiella lagförslaget, som godkänts i nationalförsamlingen och nu ska klubbas i senaten, innebär att den som lägger upp bilder på poliser som använder våld i tjänst på sociala medier riskerar att straffas med fängelse upp till ett år. Det nya reformpaketet ger även polisen större möjligheter till övervakning.

Motståndarna säger att lagförslaget undergräver pressfriheten och möjligheten att dokumentera polisbrutalitet samt att ställa poliser inför rätta. Regeringen menar att lagen kommer att skydda polisen i tjänst från att skymfas på nätet.

Samma vecka som nationalförsamlingen röstade ja till lagförslaget, som är en del av ett större reformpaket på säkerhetsområdet, spreds ett klipp på tre vita poliser som misshandlade den svarta musikproducenten Michel Zecler samtidigt som de skrek rasistiska glåpord.

– Jag blev överfallen av tre personer som missbrukade sin makt, säger Zecler i ett videoklipp från Reuters.

Enligt uppgift filmades misshandeln under fem minuter. Poliserna har nu tagits ur tjänst och händelsen kommer att utredas.

Regeringen har även beordrat polisen att utreda den våldsamma vräkningen av ett migrantläger i Paris tidigare i veckan. En annan händelse som också ledde till sammandrabbningar mellan polisen och aktivister som var tillsammans med migranterna.

Men även om president Emmanuel Macron har fördömt de två händelserna, sprider sig ilskan över maktmissbruk över landet.

En av dem som deltog i lördagens spontana protestdemonstration i Toulouse var Marion Robert.

– Det var en bred uppslutning av människor, allt från de ”gula västarna” till unga och offentliganställda, fackföreningsfolk och så vidare, säger hon till Tidningen Global och tillägger att hon tror att demonstrationerna kommer att fortsätta växa i Frankrike den närmaste tiden.

– Folket håller på att förlora tilliten till den franska regeringen. Det och en uppdämd ilska mot polisbrutaliteten kommer att leda till fler protester trots att det råder strikta coronarestriktioner, säger hon.

En annan person, som vill vara anonym, beskriver situationen, i ett skriftligt meddelande, såhär:

– Läget i landet är spänt. Det råder utegångsförbud och coronapandemin har orsakat stor stress de senaste månaderna. Och nu detta. Att man riskerar att bevakas för inlägg på sociala medier, när polisen så ofta är rasistisk.

President Macron har velat visa på handlingskraft efter de två senaste i raden av så kallade terrordåd, som landet drabbats av. Därav de nya repressiva lagarna. Kritiker har dock varnat för denna högersväng, som de menar att den franska regeringen ledd av Macron tagit på sistone. Det innebär ett hot mot de medborgerliga friheterna och ses som att Macron försöker att positionera sig i förhållande till ytterhögerpartierna inför valet 2022.

På lördagen anordnades även protestdemonstrationer i Lyon, Bordeaux, Lille, Montpellier och Nantes med flera städer. Enligt myndigheterna arresterades minst 46 personer och minst 20 poliser skadades I sammandrabbningar i huvudstaden, rapporterar Reuters.

På måndagen, skriver den franska dagstidningen Libération, att det inte finns några tecken på att regeringen är beredd att backa vad gäller lagförslaget, trots helgens massiva protester.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.