Norsk oljeplattform i Edvard Grieg-oljefältet. Foto: Hakon Mosvold Larsen/TT/AP,

Nyheter

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Norska miljöorganisationer stämmer staten i unikt klimaträttsfall

Miljöorganisationer i Norge vill stoppa den norska statens planer på oljeborrning i Arktis. Den 4 november inleddes förhandlingarna i ett unikt klimaträttsfall i högsta domstolen i Norge.

Av Christin Sandberg/Italien

NORGE Det handlar alltså om ett klimaträttsfall – det första i sitt slag – där organisationerna Natur og Ungdom och Greenpeace Norden åberopar miljöparagraf §112 i den norska grundlagen, och kräver en utredning av huruvida borrningen efter olja och gas i Arktis är förenligt med Norges åtagande enligt Parisavtalet.

En vinst för miljöorganisationerna skulle kunna stoppa oljeborrning i Arktis och skapa ett prejudikat för liknande rättsfall runt om i världen, skriver Greenpeace i ett uttalande.

– Att öppna Arktis för oljeborrning mitt i en brinnande klimatkris är oacceptabelt. Vi hoppas att Högsta domstolen ser norska statens ansvar för den globala klimatkrisen och förklarar oljelicenserna i Arktis ogiltiga, sade Frode Pleym, chef för Greenpeace Norge, i en kommentar inför huvudförhandlingarna, som håller på fram till den 12 november.

Redan 2016 stämde Greenpeace Norden och Natur og Ungdom den norska regeringen för att ha öppnat upp för oljeborrning i Arktis. Oljebolagen Equinor, som tidigare hette Statoil, och svenska Lundin Petroleum är två av de företag som fått tillstånd.

Fallet överklagades och tas nu upp i högsta domstolen. Paragraf 112 från grundlagen, som miljöorganisationerna åberopar, fastställer alla människors rätt till en hälsosam miljö och ålägger regeringen att säkra denna rättighet även för framtida generationer. Detta prövas nu alltså.

FN:s särskilda rapportör för mänskliga rättigheter och miljö, David Boyd, har gett sitt stöd.

Norge är världens sjunde största exportör av klimatskadliga utsläpp och landet har i dag fler aktiva oljefält nu än vad de någonsin haft.

– Det är uppenbart att Norge har ett ansvar att inte producera mer olja och gas än vad klimatet kan hantera. Att borra efter mer olja och gas är att sabotera kommande generationers chanser att växa upp i en hälsosam miljö, sade Therese Hugstmyr Woie, ledare för Natur og Ungdom, i en kommentar inför att huvudförhandlingarna startade.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.